NavMenu

Srbija reciklira samo 10% sijalica godišnje

Izvor: eKapija Utorak, 19.11.2013. 15:01
Komentari
Podeli

Reciklažni centar "Božić i sinovi" iz Omoljice objavio je da je pokrenuo akciju prikupljanja sijalica "Pruži ruku prirodi", kako bi se povećao procenat recikliranih sijalica i smanjilo zagađenje, koje nastaje zbog nepravilnog odlaganja te vrste električnog otpada.

Ta firma navodi da Srbija godišnje uveze oko osam miliona sijalica, od čega oko 90% završi u prirodi.

Akcijom su obuhvaćene sve osnovne škole u Pančevu, okolnim selima, ali i u opštini Kovin. Tako je po prvi put u školama organizovano i sakupljanje sijalica, osim prikupljanja električnog i elektronskog otpada.

Akcija ima ekološki i edukativni značaj, a škole očekuje novčana nadoknada.

U firmi navode da oni jedini imaju jedini centar u Srbiji, osposobljen za reciklažu svih vrsta sijalica. Imaju mobilno i statično postrojenje, u čiju nabavku je uloženo pola miliona evra, ali kapaciteti ni iz bliza nisu iskorišćeni, iako mogu da preradi godišnje 15 miliona sijalica, što zadovoljava i potrebe regiona.

Osim neiskorišćenosti kapaciteta, dodatni problem je to što se otrovne materije koje se izdvajaju reciklažom sijalica izvoze, pa je to dodatni trošak za kompaniju i čini taj posao neisplativim.

Koristi bi bilo jedino, ukoliko država ponovo obezbedi podsticajna sredstva od naplate ekološke takse, navode u toj firmi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.