NavMenu

U planu gradnja HE "Bistrica" i sedmog generatora "Đerdapa I" - U srpsku energetiku žele da ulažu Kinezi, Česi, Amerikanci, Švajcarci...

Izvor: Tanjug Četvrtak, 12.09.2013. 16:09
Komentari
Podeli

"Đerdap""Đerdap"

Tri prioritetna projekta iz energetike, čija je realizacija najizvesnija, su reverzibilna hidroelektrana (RHE) "Bistrica" i termoelektrane "Kostolac" i "Štavalj", što će biti realizovano bez opterećenja državnog budžeta, izjavio je danas posebni savetnik ministra energetike Ljubomir Aksentijević.

- U jedan od tih projekata će ulagati poznati američki investicioni fond - rekao je Aksentijević, ali nije želeo da precizira o kom projektu se radi.

Od ranije je poznato da Kinezi već ulažu u modernizaciju Termolektrane i kopova "Kostolac" i da je u planu izgradnja termoelektrane u Kostolcu, u okviru druge faze modernizacije, kao i da su Česi zainteresovani da ulažu u TE "Štavalj".

- RHE "Bistrica" će biti jedan od najisplativijih projekata, jer će kada bude izgrađena, ta elektrana izvoziti struju po ekonomskim cenama u zemlje regiona u špicu sezone, kada neodostaje električne energije - objasnio je Aksentijević.

- Srbija će uputiti i predlog Rumuniji da se zajednički izgradi sedmi generator na hidroelektrani "Đerdap I", snage 200 megavata, za koji je procenjeno da će koštati oko 70 mil EUR, jer već postoji infrastruktura - najavio je Aksentijević na skupu o značaju materijalnih uslova u oblasti energetike za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Na HE "Đerdap I", na srpskoj i rumunskoj strani Dunava 1970. godine napravljeno je po šest generatora od po 176,3 MW. Ukupna snaga generatora sa srpske strane iznosi 1.058 megavata.

Aksentijević je rekao i da je jedna švajcarska kompanija zainteresovana za strateško partnerstvo za jedan energetski projekat u Srbiji, ali nije želeo da otkrije detalje o kom projektu se radi.

On je najavio i da će se uskoro razgovarati sa italijanskim ministrom energetike o realizaciji projekta hidroelektrana na Ibru, koji je ranije dogovoren da bude realizovan sa preduzećem "Seci energia", u okviru međudržavnog sporazuma Srbije i Italije.

- Cilj je da se taj aranžman dovede u pristojnu formu - rekao je Aksentijević.

Planirano je da se u saradnji sa tom italijanskom kompanijom izgradi 10 hidroelektrana na Ibru, ukupne snage oko 100 megavata, u šta će biti uloženo oko 285 mil EUR, a tako proizvedena "zelena energija" namenjena je izvozu u Italiju.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.