Izvor: Dnevnik | Sreda, 19.01.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

U fruškogorskom selu Jazak, do 2006 NIS Naftagas završava fabriku za flaširanje vode izuzetnog kvaliteta

Početkom februara 2006 god u fabrici u fruškogorskom selu Jazak, čija je izgradnja pri kraju, trebalo bi da počne probna proizvodnja pijaće vode izuzetnog kvaliteta. Na području Fruške gore u poslednjih petnaestak godina NIS “Naftagas” je istraživao podzemne vode i na prostoru od oko 20 km2 izdvojen je lokalitet u Jasku, pošto su analize pokazale da se radi o veoma dobroj vodi iz karbonatnih stena, krečnjaka i dolomita, iz čiste sredine, s dubine zaštićene debelim slojem izolatora od svih zagađenja. 

Fabrika vode je investicija NIS “Naftagasa”, a u nju je uloženo oko 770 mil din. Projekat fabrike uradio je NIS “Inženjering”, a izvođači radova su NIS “Naftagas”, AD “Budućnost” iz Novog Sada, AD “Srem-put” iz Rume i AD “Proing” iz Novog Sada, a, po rečima rukovodioca projekta Milana Đekića, investicija bi trebalo da se isplati za oko 7 god.

Izgradnja fabrike vode započela je u septembru 2004 god i do sada je bušotina potpuno opremljena i cevovodom dugim gotovo tri kilometra povezana s fabrikom, tako da voda iz bušotine do fabrike uopšte ne dolazi u kontakt s vazduhom. Poslovi u krugu fabrike gotovo su potpuno završeni, a, pored izgradnje fabrike, značajna sredstva su uložili i u infrastrukturu, jer je izgrađeno 14 km puteva - 8 km do Rume, kao i kroz Jazak i Vrdnik. U toku je montaža opreme i mašina za proizvodnju u pogonu fabrike, preostaje još nabavka opreme i materijala za opremanje laboratorije i uređenje enterijera, istovremeno će se uređivati eksterijer, te do kraja januara 2006 god očekuju kompletan završetak fabrike.

U fabrici vode u Jasku biće najsavremenija i najkvalitetnija oprema poznatih svetskih proizvođača, među kojima su i francuska firma Sidel” i KHS iz Nemačke. Kapacitet fabrike je oko 80 mil l godišnje, a, pored dobre pijaće, postoji i mogućnost gaziranja vode i proizvodnje sokova. Vodu ima potvrdu izuzetnog kvaliteta od renomiranih instituta u Budumpešti i Beču. Fizičko-hemijski sastav pogoduje organizmu i da se može piti u neograničenim količinama. Sadrži visok procenat magnezijuma i prihvatljive količine natrijuma, što je povoljno za srčane bolesnike. Fabrike vode u Jasku će zaposliti 60 radnika različitih struka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.