NavMenu

I Etna na listi najočuvanijih prirodih predela na planeti

Izvor: eKapija Sreda, 26.06.2013. 12:29
Komentari
Podeli

Xinjiang TianshanXinjiang Tianshan
(Etna)

Namib peščano more (Namibija), kineski Sinđang Tianšan , Nacionalni park Tadžik (Tadžikistan), Planina Etna (Italija) i El Pinakate i Velika pustinja Altar (Meksiko) su pet novih prirodnih područja upisanih na UNESCO Listu svetske baštine. Ovogodišnje, 37. zasedanje Komiteta svetske baštine, održava se u Pnom Penu u Kambodži.

- Od prostranih pustinja Namibije i Meksika, preko vulkana u Italiji, do visokih planinskih venaca Kine i Tadžikistana, sva ova područja predstavljaju jedinstvene primere očuvane prirode. Čestitamo zemljama na primeni najviših svetskih standarda u zaštiti prirode u cilju njihovog trajnog očuvanja - izjavio je Boris Erg, direktor International Union for Conservation of Nature (Međunarodna unija za zaštitu prirode - IUCN) Programske kancelarije za jugoistočnu Evropu, smeštene u Beogradu.

Xinjiang TianshanXinjiang Tianshan

Srbija se nedavno priključila velikom projektu za očuvanje Dinarida u kome učestvuje šest zemalja iz regiona. Dinaridi su prepoznati kao područje sa potencijalom za upis na UNESCO Listu svetske baštine i IUCN će pružiti neophodnu stručnu podršku Srbiji u ovom značajnom projektu.

Sa novih pet upisa na UNESCO Listu svetske baštine, ukupan broj prirodnih područja na svetu je dostigao 193. Ovo su najznačajniji i najočuvaniji prirodni predeli na planeti, i predstavljaju retka područja koja mogu da zadovolje visoke kriterijume UNESCO-a. Da bi prirodna područja bila upisana na Listu, potrebno je da Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) izvrši detaljnu evaluaciju područja predloženih za upis i dostavi ih Komitetu za svetsku baštinu na razmatranje. Srbija je 2011. godine postala jedna od dvadeset jedne zemlje članice Komiteta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.