NavMenu

Turci i Nemci u trci za privatizaciju barskog "Kontejnerskog terminala"

Izvor: Vijesti Ponedeljak, 24.06.2013. 11:14
Komentari
Podeli

Vlada Crne Gore i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrile su tendersku dokumentaciju za proces prodaje državnog paketa akcija barskog preduzeća "Kontejnerski terminal i generalni tereti". Glavne kompanije koje su prošle pretkvalifikacionu fazu i kojima je odobreno da pripremaju ponudu za privatizaciju barskog preduzeća su turski "Global Ports" i nemačka HHLA, potvrđeno je "Vijestima" u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Crne Gore.

"Vijestima" je u Ministarstvu saopšteno da očekuju da konkretne ponude za kupovinu akcija budu "dostavljene do 30. juna ove godine".

Tendersku dokumentaciju su pripremali konsultanti kompanije REBEL iz Roterdama čija je osnovna delatnost lučki transport. Sva dokumenta su objavljena na sajtu http://www.bar-transaction.com/, a pristup sajtu imaju samo kompanije koje su u prethodnoj fazi tendera stekle pravo da predstave ponude za taj projekat.

U pretkvalifikacionoj fazi tri kompanije su odustale od tendera. U Ministarstvu su ocenili da su glavni razlozi za odustajanje globalna ekonomska situacija, projektovani obim tereta u odnosu na ulaganja, veliki broj zaposlenih.

Nemačka kompanija "Hamburger Hafen und Logistik AG" (HHLA) godinama unazad gradi sigurnu logističku mrežu između luka zajedno sa efikasnim kontejnerskim terminalima, transportnim sistemima visokih performansi i sveobuhvatnim logističkim uslugama. Na taj način se stvaraju logističke mreže koje štite i podstiču razvoj ekonomije, pišu "Vijesti".

Kada je reč o "Global Ports", dve glavne delatnosti firme su operacije sa kontejnerskim terminalima i operacije u industriji ulja, naveli su iz Ministarstva saobraćaja.

Investitoru će, kako je predviđeno tenderom, biti odobrena koncesija na 30 godina. Glavni kriterijumi na ovom nadmetanju su da potencijalni kandidat poseduje najmanje jedan ili kontroliše i vodi najmanje jedan kontejnerski terminal, da ima minimalni godišnji promet od 100 hiljada stopnih kontejnera (TEU), da ima godišnji pretovar generalnog tereta od 200.000 tona u godini, da kandidat obezbedi (putem zaduživanja ili postojećim kapitalom) minimum 50 mil EUR za finansiranje projekta, kao i da je kandidat "finansijski zdrav".

Preduzeće "Kontejnerski terminal" nastalo je izdvajanjem iz "Luke Bar".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.