NavMenu

VUČIĆ: Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku ponovo će biti smanjen

Izvor: Beta Sreda, 05.06.2013. 14:52
Komentari
Podeli

Aleksandar VučićAleksandar Vučić

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da je mleko u Srbiji dobro i da je nivo aflatoksina u mlečnim proizvodima "suštinski" smanjen, a da će Vlada uskoro to i "formalizovati".

Vučić je televiziji B92 rekao da ne zna koliki je sada nivo aflatoksina u mleku, ali je rekao da je smanjen i da će uskoro i formalno ponovo biti propisano da ne sme da bude veći od 0,05 mikrograma po litru, što je evropski standard.

Upitan šta se desilo s njegovom najavom iz marta da će Vlada uskoro doneti uredbu po kojoj će dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku biti vraćen na 0,05 mikrograma, Vučić je rekao da će ta odluka biti uskoro doneta.

- Uskoro će se ponovo podzakonskim aktima smanjiti nivo aflatoksina - kazao je Vučić.

Kako je naveo, oni koji su tvrdili da domaće mleko ne valja, kupili su stanove po Beču, a poljoprivrednici su zbog te tvrdnje imali gubitke. Vlada Srbije je 28. februara dozvolila povećanje granice dopuštene koncentracija aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 migrograma po litru.

Odluka je doneta pošto je početkom ove godine u regionu, a potom i u Srbiji utvrđen povećan nivo aflatoksina u mleku. Industrija mleka i stočari su pretrpeli gubitke jer nisu mogli da u potpunosti sprovedu pravilnik o nižem dozvoljenom nivou aflatoksina.

Aflatoksini su toksični produkti plesni aspergillus flavus, u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krompiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog porekla, posebno mleku, ako su životinje hranjene buđavom stočnom hranom, čega je zbog suše bilo lane.

Ta plesan može zahvatiti sve procese od uzgoja i žetve, preko skladištenja do prerade, njena pojava uslovljena je geografskim položajem zemlje, agrotehničkim merama i načinom prerade sirovina. Stručnjaci navode da veća količina aflatoksina oštećuju jetru i druge organe i izaziva čak i rak jetre.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.