NavMenu

Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju u skupštinskoj proceduri

Izvor: eKapija Utorak, 22.01.2013. 12:57
Komentari
Podeli

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević na zasedanju Narodne skupštine u utorak (22. januara 2013. godine), predstavio je narodnim poslanicima Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

- Osnovna namera Ministarstva poljoprivrede, kada je usvajanje ovog zakona u pitanju, jeste stvaranje predvidljivog ambijenta za poljoprivrednu proizvodnju. Osim predvidljivosti uslova za rad, poljoprivrednim proizvođačima ovaj zakon donosi i lakše planiranje srednjoročnih i dugoročnih investicija, unapređenje konkurentnosti, uvođenje jedinstvene evidencije o podsticajima, bolje planiranje budžetskih sredstava i usaglašenost sa propisima EU - rekao je ministar Knežević nakon predstavljanja zakona na zasedanju Narodne skupštine.

Predloženim zakonom predviđeni su podsticaji i fizičkim i pravnim licima - za poljoprivrednike, za zadruge, za preduzeća, verske zajednice i druge vrste organizacija, ukoliko se bave poljoprivrednom proizvodnjom i ukoliko su upisani u Registar ministarstva. Podsticaji su predviđeni jednako za vlasnike i zakupce zemlje. Stimulacije su namenjene za podsticanje poljoprivredne proizvodnje bez obzira na pravni i vlasnički status proizvođača, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Kako je saopšteno, zakonom su garantovani minimalni iznosi podsticaja na nivou ovogodišnjih plaćanja, a Vlada će svake godine, na osnovu Zakona o budžetu, usvajati maksimalne iznose podsticaja. Iznosi koje zakon pominje - 6.000 dinara po hektaru ratarske proizvodnje ili premija za mleko od 7 dinara po litru, zakonom su zagarantovani minimumi koje ni Vlada ne može da umanji, ali može da ih uveća ukoliko ima sredstava u budžetu.

Agrarna politika i politika ruralnog razvoja zahvaljujući ovom zakonu, kako kažu u Ministarstvu, postaje jedinstvena za čitavu teritoriju Republike Srbije. Autonomnim pokrajinama i lokalnoj samoupravi omogućuje se da utvrđuju i sopstvene mere podrške za sprovođenje te politike na svom području i to kroz lokalne strategije razvoja i plaćanja premije osiguranja, regresa za skladištenje u javnim skladištima i regresa za reproduktivni materijal.

Novine koje donosi zakon jesu to da korisnik podsticaja na osnovu direktnih plaćanja može ostvariti ukupan iznos od 10 miliona dinara. Zakonom su predviđeni i podsticaji za organsku proizvodnju, uvećani za 40% u odnosu na podsticaje za konvencionalnu, kako u periodu konverzije tako i za one koji već imaju sertifikovanu biljnu ili stočarsku organsku proizvodnju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina

Šta sve kineske kompanije grade u Srbiji?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da postoji dosta prostora za nastavak saradnje sa kineskim partnerima i da se sa kineskim kompanijama gradi u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, obnavlja se i izgrađuje kanalizacija. Među najznačajnijim projektima Vesić izdvaja gradnju brze pruge do Subotice, koja će biti završena do novembra i za samo 80 minuta će moći da se stigne od Beograda do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.