NavMenu

Umrežavanje kompanija iz Srbije i dijaspore

Izvor: eKapija Petak, 28.12.2012. 10:00
Komentari
Podeli

Predstavnica Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije Tanja Jokanović predstavila je plan aktivnosti kancelarije u 2013. godini, pozivajući predstavnike dijaspore da posete novi sajt Kancelarije na adresi: www.dijaspora.gov.rs.

Prioritetna aktivnost odnosiće se na razvoj programske podrške o mogućnostima saradnje Srbije i njene dijaspore. Planirani su mnogobrojni investicioni i regionalni projekti, povezivanje matice i dijaspore preko zavičajnih udruženja i drugog.

Na sastanku Poslovnog saveta za dijasporu PKS prezentovano je i nekoliko projekata i aktivnosti koje bi trebalo da unaprede ekonomsku saradnju kompanija iz dijaspore sa matičnim preduzećima. Tatjana Kukić Jank, članica Poslovnog saveta iz Austrije, najavila je za 23. februar sledeće godine "Bal privrednika i privredni forum u Beču". Ovoj manifestaciji prošle godine je prisustvovalo oko 280 menadžera, a organizatori očekuju da će na narednoj učestvovati više od 600 privrednika, od toga oko 200 biće iz austrijskih kompanija.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Mirko Babić, govorio je o novom, domaćem tehnološkom procesu, koji je rezultirao projektom Kombinovanih sušara za voće i povrće. Ovaj inovativni proizvod je namenjen pre svega porodičnim firmama, ali je moguće da se razvija i u većim pogonima. Njegove karakteristike su da čuva prirodnu lepotu voća i u sušenom obliku, koristi obnovljive izvore energije, pre svega solarnu energiju i predstavlja podršku razvoja voćarstva u Srbiji.

Predstavnici opštine Negotin predstavili su članovima Poslovnog saveta PKS idejno rešenje kapitalne investicije za ovaj kraj, projekat "Dunavski biser", čija se investiciona vrednost procenjuje na 15 mil EUR.

Reč je o pristaništu za rečne kruzere i marini za jahte, a tu su i sportsko – rekreativne aktivnosti, uređena peščana plaža sa pratećom logistikom, kao i etno selo, hotelski kompleks i bogati kulturni i turistički sadržaji. Iskrenim aplauzom pozdravljen je i jubilej izlaženja nezavisnog dnevnog lista "Vesti" iz Frankfurta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Počela rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu - U radove i opremu biće uloženo 48 mil EUR

Rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu počinje danas, izjavila je Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija. Ona je dodala da će 28 mil EUR biti uloženo u izmeštanje puta, izgradnju helidroma, rekonstrukciju i dogradnju piste, kao i u sve objekte za smeštaj studenata. Prema njenim rečima još 20 mil EUR biće uloženo u opremu - nabavku najsavremenijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.