NavMenu

MINISTARSTVO FINANSIJA: Državi ne preti bankrot

Izvor: eKapija Nedelja, 24.06.2012. 10:08
Komentari
Podeli

Ministarstvo finansija saopštilo je 23. juna da ne postoji bilo koji osnov da se iznose stavovi da Srbiji preti bankrot ili kriza javnog duga.

Povodom pojedinih navoda u medijima da državi preti bankrot, odnosno da se dovodi u pitanje isplata socijalnih davanja građanima, Ministarstvo finansija je ukazalo da Vlada redovno izvršava sve obaveze poput plata, penzija, socijalnih davanja, transfera ostalim nivoima vlasti, kao i ostale obaveze, uključujući i nedavnu isplatu rate stare devizne štednje vredne više od 200 mil EUR, a što će nastaviti da čini i u narednom periodu.

U saopstenju se navodi da je ekonomska situacija u zemlji ozbiljna i uslovljena ekonomskom krizom u Evropi, zbog čega je revidiran rast BDP-a u ovoj godini sa 1,5 na 0,5%.

- Međutim, ne postoji bilo koji osnov da se iznose stavovi da Srbiji preti bankrot ili kriza javnog duga, pošto je poznato da Srbija spada među niže zadužene zemlje Evrope kojoj je u toku krize povećan i potvrđen kreditni rejting - naglasilo je Ministarstvo finansija.

Pri tome je nephodno da i nova vlada nastavi sa odgovornom ekonomskom politikom, sprovede konsolidaciju budžetskog deficita i nastavi saradnju sa MMF-om, jer samo na taj način Srbija može odgovoriti ekonomskim izazovima koje nosi period pred nama i stvoriti uslove za povećanje životnog standarda građana, kaže se u saopštenju.

Stoga je važno i da se nova Vlada formira u što kraćem roku, pošto postojeća u tehničkom kapacitetu nije u mogućnosti da donosi odluke i sprovodi programe od značaja za ekonomski oporavak zemlje, navedeno je u saopštenju Ministarstva finnasija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Počela rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu - U radove i opremu biće uloženo 48 mil EUR

Rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu počinje danas, izjavila je Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija. Ona je dodala da će 28 mil EUR biti uloženo u izmeštanje puta, izgradnju helidroma, rekonstrukciju i dogradnju piste, kao i u sve objekte za smeštaj studenata. Prema njenim rečima još 20 mil EUR biće uloženo u opremu - nabavku najsavremenijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.