Izvor: Danas | Utorak, 18.01.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija, usvojen set od 4 ekološka zakona u 2004, uskoro Fond za zaštitu životne sredine

Najveći uspeh Uprave za zaštitu životne sredine u ovoj godini je to što su četiri nova zakona na kojima je Uprava radila konačno usvojena u Narodnoj skupštini, čime su stvoreni uslovi za usvajanje drugih zakonskih dokumenata iz oblasti zaštite životne sredine koji su trenutno u pripremi, rekao je direktor pomenute uprave Miroslav Nikčević na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Prema njegovim rečima, četiri novousvojena zakona (Zakon o zaštiti životne sredine, Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu, Zakon o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine i Zakon o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu) omogućili su da uskoro bude formiran i Fond za zaštitu životne sredine od kog se očekuje da bude finansijski moćna institucija i da svojim sredstvima pomogne realizaciju mnogih ekoloških projekata. Nikčević je istakao i to da će na početku 2005. godine biti određena i konkretna lokacija za izgradnju Centra za tretman hemijskog i medicinskog otpada Republike Srbije, što je od velikog značaja za Upravu, kao i da bi nakon toga trebalo da započne i izgradnja tog postrojenja.

Ove godine završili smo sanaciju kontaminiranog zemljišta na lokaciji "Pljačkovica" na jugu Srbije zagađenog osiromašenim uranijumom i takve aktivnosti ćemo sasvim sigurno nastaviti. U 2004. izrađen je i nacrt Nacionalnog ekološkog akcionog plana, a finalna verzija tog dokumenta bi trebalo da sledeće godine bude podneta Narodnoj skupštini na usvajanje. Osim toga, iz republičkog budžeta je u ovoj godini izdvojen 61 milion dinara za finansiranje 19 projekata izrade neophodne dokumentacije za saniranje opštinskih deponija, četiri projekta takve sanacije, kao i izradu projektne dokumentacije za izgradnju sedam regionalnih deponija - objasnio je Nikčević

Govoreći o planovima za 2005. godinu on je rekao da će zaposleni u Upravi nastaviti sa realizacijom već započetih aktivnosti, od čega su najvažnije izgradnja Centra za tretman hemijskog i medicinskog otpada, ali i nastavak implementacije Nacionalne strategije upravljanja otpadom. Iz budžeta Republike Srbije u narednoj godini će za zaštitu životne sredine biti izdvojeno oko 150 miliona dinara, što je, prema rečima Nikčevića, nedovoljno.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.