NavMenu

Preminula Verica Barać, jedan od najvećih boraca protiv korupcije u Srbiji

Izvor: Blic Ponedeljak, 19.03.2012. 12:06
Komentari
Podeli

Verica BaraćVerica Barać

Predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Verica Barać umrla je posle duže i teške bolesti.

Verica Barać je pokretala brojne teme o korupciji i u javnosti je prepoznata kao jedna od najvećih boraca u Srbiji protiv te društvene pošasti.

Rođena je 14. juna 1955. godine u Mrčajevcima kod Čačka, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu je 1980. diplomirala na Pravnom fakultetu i položila pravosudni ispit. Prvih sedam godina radila je u PKB-u Beograd, a zatim se vratila u Čačak, gde je radila kao pravnik u opštinskom komitetu za urbanizam.

Od 1997. do 2000. bila je javni pravobranilac opštine Čačak.

U vreme vojne intervencije NATO snaga na SR Jugoslaviju, javno je protestovala protiv rata i režima Slobodana Miloševića. Bila je jedan od lidera Građanskog parlamenta Čačka, a kad se on pod jakim pritiscima vlasti, pocepao, osnovan je 2. septembra 1999.

Građanski parlament Srbije (GPS), kao asocijacija svih građanskih parlamenata udruženih u zajedničku borbu za demokratske promene. Verica Barać je bila portparol i predsedavajući GPS-a od osnivanja do maja 2003.

Posle oktobarskih promena smenjena je sa mesta opštinskog pravobranioca, iako je opštinska skupština podržala izveštaj o radu te službe.

Bila je poverenik čačanske kancelarije G 17 plus, koja je u Čačku počela sa radom 17. aprila 2000. Za predsednika Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, koji je formiran u decembru 2001, izabrana je 23. maja 2003. Dobitnica je Povelje za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić" za 2008, koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur.

Dobitnica je nagrade "Vitez poziva" za 2011. godinu koju nevladina organizacija Liga ekspetara LEX na svetski dan ljudskih prava pojedincima koji su se istakli u svojim profesijama. Nije bila član nijedne stranke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.