NavMenu

USAID sprovodi obuku u oblasti integralne zaštite voća od štetočina i bolesti

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.02.2012. 15:37
Komentari
Podeli

Agrobiznis projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) saopštio je da su u toku obuke u oblasti integralne zaštite voća od štetočina i bolesti, koje sprovodi u saradnji sa sa lokalnim institucijama i savetodavnim službama širom Srbije.

Obukama prisustvuje više od 500 proizvođača, pružalaca usluga drugih relevantnih činilaca u oblasti proizvodnje voća.

Cilj obuke je da predstavi principe integralne zaštite voća kako bi se u praksi uvele izmene u zaštiti voća od uzročnika bolesti i štetočina i tako izbegli rizici od pojave ostataka pesticida u voću namenjenom domaćem i inostranom tržištu.

Proizvođačima će biti predstavljene mere zaštite koje se ne zasnivaju u potpunosti na primeni pesticida, kao što su određivanje pragova štetnosti, prognoza pojave bolesti, agrotehničke i biološke mere borbe, važnost perioda pred branje i izbegavanje pojave rezistentnosti na određena hemijska jedinjenja.

Adekvatna primena integralne zaštite voća od štetočina i bolesti je od izuzetne važnosti za napredak sektora proizvodnje voća jer podiže kvalitet i zdravstvenu bezbednost proizvoda, snižava troškove proizvodnje i smanjuje rizike od zagađenja životne sredine, čime značajno doprinose povećanju konkuretnosti proizvoda na svetskom tržištu.

Obuka koju će sprovesti prof. dr Novica Miletić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, biće održana u Šapcu, Čačku, Arilju i Aleksincu.

Kroz kombinaciju tehničke i finansijske pomoći, USAID Agrobiznis projekat već dugi niz godina pomaže srpsku industriju voća sa ciljem da poboljša produktivnost, bezbednost i kvalitet proizvoda, uvede nove proizvode, primeni nove tehnologije u proizvodnji i daljoj preradi i omogući proizvođačima pristup novim tržištima.

USAID-ov Agrobiznis projekat je deo širih aktivnosti koje se sprovode u cilju obezbeđenja bržeg i održivijeg ekonomskog razvoja u Srbiji. Projekat radi na povećanju izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda, podsticanju zapošljavanja u poljoprivredi, povećanju efikasnosti i konkurentnosti i stvaranju povoljnog okruženja za poslovanje agrobiznisa u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.