NavMenu

Danilo Savić, direktor Data Cloud Technology - Izgradnja međunarodno priznate infrastrukture ključna za digitalizaciju

Izvor: eKapija+ Četvrtak, 30.05.2024. 08:22
Komentari
Podeli
Danilo Savić (Foto: Petar Jovanović)Danilo Savić
Međunarodna zajednica visoko je ocenila tempo digitalizacije u Srbiji, a po napretku na polju digitalizacije eUprave Srbija se nalazi među prvih deset u svetu. Ipak, održavanje visoke dostupnosti i pouzdanosti za veliki broj elektronskih servisa nije moguće bez adekvatne infrastrukturne podrške.

Danilo Savić, direktor Data Cloud Technology, ocenio je da je digitalizacija postala ultimativna potreba, a da su Srbija, njeno tržište i privreda spremni za predstojeće izazove.

- Ključnu prekretnicu u digitalizaciji usluga za domaću privredu predstavlja izgradnja Državnog data centra, kojom je postavljen infrastrukturni temelj, tj. neophodna osnova na kojoj se gradi strategija digitalizacije. Državni data centar je klasifikovan u najvišu međunarodno priznatu klasu pouzdanosti i bezbednosti, a uz primenu modernih tehnologija predstavlja garanciju da se proces digitalizacije sprovodi kvalitetno i u opštem interesu privrede i građana - naglasio je Savić.

Prema njegovim rečima, država stavlja digitalne usluge na raspolaganje privredi, ali istovremeno na neki način usmerava privredu da takve usluge koristi, jer je to u opštem interesu. Ušteda resursa, naročito vremena, predstavlja benefit koji motiviše privredne subjekte da razmotre sva polja svog delovanja gde digitalizacija može da pomogne i unapredi procese.

- Benefiti su zaista veliki i jasno je da smo na pravom putu. Ako je u nekom trenutku među pojedinim privrednicima postojala rezerva i nepoverenje, oni su nestajali već sa početkom korišćenja ovih servisa. Digitalizovan je veliki broj servisa za sektor privrede, a bankarski sektor je prvi zakoračio u digitalizaciju pre više od dve decenije. Vremenom je digitalizacija postajala sve prisutnija i u drugim privrednim granama. IT sektor je tako uzimao sve značajniju ulogu u transformaciji privrede - istakao je Savić.

Data centar u Kragujevcu (Foto: Petar Jovanović)Data centar u Kragujevcu


Zakonske obaveze o elektronskom arhiviranju odnedavno na snazi

Privredni subjekti su odnedavno u obavezi da unaprede svoje poslovanje kada je reč o arhiviranju, pošto su zakonske obaveze o elektronskom arhiviranju nedavno stupile na snagu, kojima je, prema rečima Savića, pokrenuta mini revolucija u poslovanju. Tako da privredni subjekti mogu da digitalizaciju svoje arhivske podatake kroz servis eArhiv.

- Od skoro dostupan servis eArhiv donosi rešenje za zakonsku obavezu da se dokumentacija čuva u elektronskom obliku, а istovremeno implicira uštede u vremenu, jer je tako čuvanoj arhivi lakše prići i jednostavnije doći do potrebnog dokumenta, a donosi i uštede jer nema potrebe za štampanjem obimnih dokumentacija - smatra Savić.
Elektronskih servisa u Srbiji ima mnogo, a neki od njih su: eRegistracija privrednog društva i eRegistracija preduzetnika, elektronski servisi za građevinske dozvole, dostavljanje finansijskih izveštaja, centralne evidencije stvarnih vlasnika itd.

- Možda će neko iz državne uprave apostrofirati da su najbolje prihvaćena i najviše korišćena digitalna usluga u privrednom sektoru u Srbiji Portal javnih nabavki, dok bi neko iz privrede ukazao na činjenicu da servis eFaktura beleži ogroman broj svakodnevnih transakcija, a neko treći istakao prednosti eArhiva, i tako dalje. Teško je izdvojiti jednu, jer su sve digitalne usluge prihvaćene i sve se koriste, samo je pitanje kome je šta više potrebno u odnosu na delatnost kojom se bavi - naglasio je Savić.

Dodao je da je digitalizacija uzela maha, i da suptilno unapređuje tržište i pomaže pravnim subjektima da unaprede svoje poslovanje u skladu sa najmodernijim tendencijama.

Data centar čuva podatke građana i privrede (Foto: Petar Jovanović)Data centar čuva podatke građana i privrede


Potvrđena pouzdanost i bezbednost Državnog data centra

Danilo Savić, direktor Data Could Technogy, objasnio je da nema potrebe da privredni subjekti investiraju u sopstvenu IKT infrastrukturu jer je za njih lakše, jednostavnije, bezbednije, isplativije i u svakom smislu bolje da koriste usluge dostupne na tržištu, kojima mogu da zadovolje potrebe svog poslovanja.

Prema njegovim rečima, pouzdanost i bezbednost Državnog data centra su potvrđeno maksimalni, tako da za privredu ne bi trebalo da postoji dilema u kom smeru treba da razvijaju ovaj aspekt svog poslovanja.

- SaaS (Software as a Service) je rešenje, a najbolji provajderi ovih usluga na našem tržištu hostuju svoje servise i podatke u Kragujevcu. Takođe IaaS (Infrastructure as a Service) je usluga koju pružamo državnim i komercijalnim korisnicima, sve je zastupljenije njeno korišćenje, a benefiti za korisnike su višestruki i veliki - istakao je Savić.
Dodao je da sigurnost i privatnost podataka nisu samo potreba, već i zakonska obaveza, kao i da je informaciona bezbednost jedan od najaktuelnijih izazova, te da se tretiranju bezbednosnih pretnji pristupa temeljno i ozbiljno.
- Podaci u digitalnom okruženju su izloženi i svedoci smo da su sistemi na kojima se oni čuvaju manje ili više ranjivi. Striktno poštovanje bezbednosnih procedura, korišćenje najsavremenijih softverskih alata kojima se tretiraju pretnje, stručni timovi koji se bave ovom problematikom, sve je to naša svakodnevica - objašnjava Savić.

Kontinuirana unapređenja i uvođenje novih servisa

Kako se radi o dinamičnom okruženju, neophodna su stalna unapređenja i uvođenje novih servisa koji bi privredi dalje olakšavali obavljanje svakodnevnih poslova. Nakon izgradnje Inovacionog distrikta u neposrednoj blizini Državnog data centra u Kragujevcu biće smešten Nacionalni centar za informacionu bezbednost.

- Sa jedne strane radi se o unapređenju usluga i servisa državne uprave gde se u digitalizaciji zaista daleko odmaklo. Sa druge strane, proces digitalizacije unutar privrede dobio je dodatni, neophodni stimulans izgradnjom Državnog data centra čije kapacitete koriste i komercijalni korisnici, a ne samo država – smatra Savić.
Jedna od važnijih i većih prepreka u procesu digitalizacije usluga za privredu, a koje su uspešno prevaziđene, bila je zakonska obaveza da se određene vrste i tipovi podataka čuvaju isključivo u Srbiji. Danas je moguće čuvanje takvih podataka u našoj zemlji, a jedan od provajdera koji nudi takav tip komercijalne usluge je gigant svetskog tržišta Oracle.

- Ako pravni subjekt želi da svoje podatke čuva na Oracle Cloud-u, sada može da odabere Srbiju kao mesto gde će ti podaci biti hostovani, a kvalitet servisa i usluga koji se dobija je vrhunski. Ovo je posebno značajno za tipove podataka koji podležu zakonskoj obavezi da budu hostovani u Srbiji. Ponosni smo što se resursi na kojima se čuvaju ovi podaci nalaze u Kragujevcu, u Državnom data centru - zaključio je Danilo Savić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.07.2024.  |  Vesti

Država prodaje poslovne prostore i vojni kompleks koji "nisu neophodni za fukcionisanje vojske"

Republička direkcija za imovinu oglasila je prodaju nepokretnosti koje nisu neophodne za fukcionisanje Vojske Srbije putem prikupljanja pisanih ponuda. Reč je o poslovnim prostorima u Novom Sadu, Zemunu i Aleksincu, kao i o vojnom kompleksu u Petrovcu na Mlavi. Rok za podnošenje ponuda je 12. avgust, a detaljnije pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.