NavMenu

Grad prepolovio rod malina - Minimalna cena za kilogram 400 dinara

Izvor: Beta Petak, 24.05.2024. 08:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ALEX2016/shutterstock.com)Ilustracija
Rod malina je, zbog vremenskih neprilika, do sada prepolovljen u odnosu na prošlu godinu i maksimalno se može očekivati 25.000-30.000 tona ako ne bude više grada do berbe, rekao je predsednik Udruženja proizvođača malina Dobrivoje Radović.

On je za Betu rekao da su u poslednja dva dana grad i bujične poplave oštetili oko 15% roda, a da će, zbog niske cene, izostanka agrotehničkih mera i aprilskog mraza rod na pojedinim parcelama biti manji od 40% do 70%.

- Nevreme, praćeno gradom, čak u pojedinim mestima i veličine lešnika, zahvatilo je u prethodna dva dana Ivanjicu, Arilje, Požegu, Aleksinac, Aranđelovac i Leskovac. U pojedinim delovima zemlje maline ne bi spasila čak ni zaštitna mreže jer bi od težine leda popucala - rekao je Radović.

Istakao je da je prošle godine proizvedno oko 55.000 tona malina i sa zalihama od 2022. godine izvezena je skoro celokupna količina od oko 65.000 tona, a ostala je manja količina prerađevina.

Radović je rekao da će minimalna akontna otkupna cena za ovogodišnji rod biti 400 dinara za kilogram.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.07.2024.  |  Vesti

Država prodaje poslovne prostore i vojni kompleks koji "nisu neophodni za fukcionisanje vojske"

Republička direkcija za imovinu oglasila je prodaju nepokretnosti koje nisu neophodne za fukcionisanje Vojske Srbije putem prikupljanja pisanih ponuda. Reč je o poslovnim prostorima u Novom Sadu, Zemunu i Aleksincu, kao i o vojnom kompleksu u Petrovcu na Mlavi. Rok za podnošenje ponuda je 12. avgust, a detaljnije pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.