NavMenu

Suša i vetar pogodili šećernu repu - 1.000 hektara u Bačkoj biće preorano

Izvor: Dnevnik Utorak, 30.04.2024. 12:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)Ilustracija
Šećerna repa prva je sejana u prolećnoj setvi tokom marta, ali dug sušni period i vetar uticali su na ovu industrijsku biljku.

Na njivama ona ne izgleda isto, već njen izgled zavisi od perioda kada je sejana. Na oranicama gde je seme polagano sredinom marta repa je nikla ravnomerno, ali tamo gde su je zemljoradnici kasnije sejali, u iščekivanju kiše, i setvu obavili krajem marta i početkom aprila, nikla je neujednačeno, kao da posao nije obavljen istovremeno.

Ni kiša u proteklih desetak dana nije doprinela da na oranicama gde je repa nikla neravnomerno seme izađe na površinu.

Nije samo sušni period ostavio trag na repu, već je i vetar loše uticao na tek proklijali usev. Po rečima dr Živka Ćurčića sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, parcela od nacionalnog značaja - 1.000 hektara posejanih repom u severnom delu Bačke, biće preorana.

- Ne zato što industrijska biljka nije nikla, već što je tek proklijalu biljku prvo vetar zagrnuo, a onda i iščupao. Poljoprivrednici su zato morali ili da je preseju ili da repu zamene žitaricama ili uljaricama - kazao je dr Ćurčić.

Po njegovim rečima, kiša nije mnogo popravila vlagu u zemljištu i zato bi je trebalo još. Stručnjak kaže da čak ni obilne padavine ne bi repi škodile, jer je zemlja suva na površinskom i u dubinskom sloju, pošto vetrovito vreme isušuje zemljište.

Zemljoradnici kažu da sada, posle dva zahlađenja i kiše, na njivama ima različite repe. Negde usev lepo izgleda, negde je požuteo od hladnoće, a ponegde seme nije uspelo u svim lejama da proklija.

Ratar iz Kisača, kod Novog Sada, Vladimir Francista sejao je repu 17. marta, u vreme dok je još bilo vlage u zemlji. Nikla je svuda i treba drugi put da je tretira od korova.

- Trenutno je je malo požutela od hladnoće i zato ću je tretirati od korova kada otopli. Čekaću da se oporavi, da joj zaštitna hemijska sredstva ne naškode.

________________________________________________________________________________________________________________
Još se seje

Dr Živko Ćurčić kaže da repu treba sejati tokom marta, kada zemlja dostigne pet stepeni toplote. Ali, promena klime odlaže setvu i period setve sada se prilagođava asortimenu.

- Na oglednom polju Instituta tek ovih dana završavamo setvu repe - kazao je dr Ćurčić.
________________________________________________________________________________________________________________

Za razliku od njega, u Banatu poljoprivrednik iz Crepaje, u opštini Kovačica, Goran Josifović repu je sejao 4. aprila. Čekao je da padne kiša, ali pošto je nije bilo, setvu je obavio početkom aprila.

- Seme je polagano u suvu zemlju i repa je nikla neujednačeno. Kiša koja je usledila nije doprinela da seme izađe iz zemlje, jer i dalje nije svuda proklijalo. Šta će biti u narednom periodu, nezahvalno je govoriti. Znamo samo da repi ne godi preterano velika vlažnost, da ne može da izdrži hladno vreme, dva-tri stepena iznad minusa, i da je moramo svakodnevno obilaziti i štititi od bolesti - kazao je Josifovski.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Industrija

Bankrotirao popularni srpski brend

Popularni brend Ivica i Majica danas je na svojoj zvaničnoj stranici na fejsbuku objavio bankrot. Na svojim društvenima mrežama oni su podelili video u kojem su napisali da je došlo do kraja njihovog poslovanja. "Kraj jedne bajke" stoji u opisu ovog videa. Radnja koja se nalazi u centru grada oblepljena je natpisom na kom piše bankrot. Vladimir Nićiforović, vlasnik ove kompanije za Blic Biznis kratko je prokomentarisao da je najveći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.