NavMenu

ProCredit Banka: Nula izgovora za nula emisija

Izvor: Promo Utorak, 23.04.2024. 15:10
Komentari
Podeli
(Foto: ProCredit banka/ Promo)
ProCredit Banka je duže od decenije na ESG putu. Prvi koraci načinjeni su 2012. godine. Tada su definisali prve procedure koje se tiču zaštite životne sredine u svojoj delatnosti, a etički kodeks ponašanja definisali su još 2006.

Od tih prvih procedura kontinuirano rade na implementaciji onoga što danas zovemo ESG strategija.

Njihovi uticaji su kvantifikovani i praćeni u svakom momentu i na internom nivou (analiziraju aktivnosti, potrošnju resursa, dobavljače sa kojima rade), ali i na eksternom nivou – kroz standarde koji se odnose na kreditiranje klijenata. Ti standardi su visoko senzitivni, razvijaju se godinama i prate potrebe svih tržišta na kojima posluju sve Banke iz ProCredit Grupe.

Na nivou ProCredit Banke Srbija udeo zelenog portfolija u total kreditnom portfoliju je 16%, dok je na nivou ProCredit Grupe udeo green portfolija u 2022. godini iznosio čak 20.2%.

Nula izgovora za nula emisija

Kod njih je 2023. bila ključna godina za koju su postavili ambiciozne ciljeve – da na nivou Grupe postanu karbon neutralni. Nakon puštanja u rad nove ProEnergy solarne elektrane, koja će uštedeti 3.000 tona CO2, njihov cilj je ostvaren: ProCredit je danas karbon neutralna Banka!

Godine 2023. međunarodna inicijativa SBTi, za održive ciljeve zasnovane na nauci, zvanično je potvrdila kratkoročne ciljeve ProCredit Holdinga, koji se tiču smanjenja emisija, kao naučno zasnovane i u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom. Time su sebi zadali cilj da ne budu samo karbon neutralni, već su postavili targete do 2030. godine sa krajnjim ciljem da budu u potpunosti Net-neutralni do 2050. godine.

Kako ProCredit Bank Srbija čuva planetu

• Od 2016. godine ProCredit Banka Srbija sertifikovana je svetski priznatim ISO 14001 sertifikatom (jedina smo banka na tržištu koja poseduje standard upravljanja zaštitom životne sredine).

• Na krovu Banke, kao i na fasadi, nalazi se solarna elektrana ukupnog kapaciteta 40kW, dok se ispred ulaza nalazi solarni punjač za električna vozila kapaciteta 5 kW. Te dve elektrane proizvode ukupno 46.800 kWh, što ostvaruje velike uštede u emisijama CO2 i pokriva trećinu utrošene električne energije. Tokom 2024. instaliraće još jednu elektranu na krovu filijale u Nišu, čime takođe dokazuju posvećenost energetskoj tranziciji.

• Od 2018. godine Banka kupuje 100% električnu energiju sa garancijom porekla, iz obnovljivih izvora energije.

• Njihov vozni park čine 100% električna ili hibridna niskoemisiona vozila, ima ih ukupno 44.

• U Srbiji su postavili mrežu od preko 40 punjača za električna vozila, koju građani mogu da koriste potpuno besplatno.

• U 2022. godini reciklirali su 1.128 kg elektronskog i električnog otpada u Banci u Srbiji. Podstiču i zaposlene da ovu praksu prenesu na svoja domaćinstva.

• U istoj godini je reciklirano i 720 kg papirnog resursa. Od 2018. godine imaju sertifikovane elektronske potpise za zaposlene, te su ostvarili značajne uštede u potrošnji papira koji sada koriste samo u opsegu zakonskih obaveza.

• Od 2019. godine u Banci se ne koristi jednokratna plastika već samo višekratni materijali, što je takođe reflektovano i na strategiju kreditiranja – ne kreditiraju se klijenti koji se bave proizvodnjom jednokratne plastike.

• Interne akcije radi podizanja svesti među zaposlenima – Mesečni newsletter koji se šalje svim zaposlenima, posebne akcije usmerene ka smanjenju potrošnje resursa, ali i različitih predmeta (Garage sale), ProCredit Talks sa posebnim temama usmeren ka jačanju svesti zaposlenih o mnogim održivim temama itd.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Finansije

Kako bi trgovinski sukob EU i Kine uticao na Srbiju i šta bismo mogli da izgubimo?

U narednih mesec dana očekuje se da Evropska komisija objavi nalaze istrage o kineskim subvencijama za električna vozila (EV) koju je pokrenula u septembru prošle godine, a rezultat bi mogle da budu i kompenzacione carine na električna vozila iz Kine. U eventualnom trgovinskom ratu EU i Kine, Srbija bi mogla da izvuče deblji kraj, kaže za eKapiju koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić. Naime, predsednica Evropske komisije

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.