NavMenu

Bundesbanka: Slabost nemačke ekonomije će potrajati

Izvor: NIN Petak, 22.03.2024. 10:07
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Ildigo)
Period slabosti nemačke privrede će se nastaviti, navodi centralna banka u novom mesečnom izveštaju. Čini se da sada nema značajnih znakova da će se privreda oporaviti u drugom kvartalu, saopštila je Bundesbanka.

Domaća privreda će prvi kvartal završiti blagom recesijom. Biće to drugi uzastopni kvartal pada bruto domaćeg proizvoda, nakon minusa od 0,3 odsto na kraju 2023. godine, preneo je SeeBiz.

Lična potrošnja, jedan od stubova nemačke privrede, ostaje suzdržana i "za sada se od nje ne mogu očekivati jaki impulsi", navodi Bundesbanka u martovskom izveštaju.

Potrošači su u stanju neizvesnosti i stoga troše oprezno, iako im se manevarski prostor proporcionalno povećao sa smanjenjem inflacije.

Istovremeno, Bundesbanka očekuje dalje usporavanje inflacije, doduše uz moguće "osetne oscilacije" zbog predstojećih uskršnjih praznika i efekta skupljih putovanja u proseku.


Još jedan važan stub, građevinska industrija, ostaje u nevolji, iako je dobila vetar u leđa zahvaljujući blagom vremenu u februaru.

Investicije i dalje otežavaju naduvane kamate, a investitore "dodatno opterećuje neizvesnost ekonomske politike, pre svega u domenu klimatske tranzicije", nastavlja Bundesbanka.

- Dalje, kompanije okvir koji im nameće ekonomska politika doživljavaju kao prepreku, kao što je rastući teret birokratije i regulative - navodi Bundesbanka.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.