NavMenu

Novak Đoković kao car Dušan u novom stripu autora uspešno stripovanog "Gorskog vijenca" (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 12.03.2024. 14:22
Komentari
Podeli
Novak Đoković iliti car Dušan od malih nogu do krune - prve skice stripa o caru Dušanu Geze Šeteta dostavljene ekskluzivno eKapijiNovak Đoković iliti car Dušan od malih nogu do krune - prve skice stripa o caru Dušanu Geze Šeteta dostavljene ekskluzivno eKapiji

Posle velikog uspeha koji je doživelo strip izdanje "Gorskog vijenca", čije je sad četvrto izdanje u prodaji, u planu izdavača Ilije Mirovića i Predraga Roćenovića je da u sledećem velikom projektu predstave život i delo cara Dušana. Ovaj posao crtanja je, kao i u slučaju "Gorskog vijenca", poveren vojvođanskom strip crtaču, Gezi Šetetu, a on je, kako Mirović otkriva za eKapiju, za lik cara Dušana izabrao našeg najpoznatijeg sportistu i najboljeg tenisera na svetu - Novaka Đokovića.

Ovo delo se, prema rečima Mirovića, svakako neće tako brzo naći pred očima javnosti jer je u pitanju veliki projekat, kojem zbog prikupljanja građe treba bar još godinu do godinu i po do završetka.

- Za scenario za ovo delo zadužen je Ivan Veljković, dok smo za likovnu obradu poverenje ponovo poklonili Gezi Šetetu. Iako scenario nije gotov, Geza već uveliko radi na kreiranju likova i nošnji iz tog perioda. On je, inače, za svoja ranija dela često koristio poznate likove iz javnog života ili svoje okoline. Tako su se u ranijim njegovim delima našli likovi Bate Živojinovića, Zvonka Bogdana, Vuka Draškovića, Monike Beluči, Pavla Vujisića i mnogi drugi. Što se tiče ovog dela, Geza je odlučio da za cara Dušana koristi lik Novaka Đokovića i trenutno radi na njegovom liku od malih nogu do danas, kako bi to iskoristio - dodaje Mirović.

Naš sagovornik je za ovu priliku ekskluzivno eKapiji dostavio i neke od prvih skica. Više od toga ni sam crtač nije dozvolio.



Car Dušan - još jedan od crteža Geze Šeteta dostavljenih eKapijiCar Dušan - još jedan od crteža Geze Šeteta dostavljenih eKapiji


Svakako, pre nego što smo nastavili razgovor o novom delu, kao i glavnim "krivcima" za četvrto izdanje "Gorskog vijenca", Iliju Mirovića smo priupitali i za motiv da se bavi ovakvom umetnošću - stripom i književnošću, s obzirom na to da je profesor matematike, a uz to i direktor zemunske osnovne škole "Gornja Varoš".

Ilija Mirović, matematičar i direktor Osnovne škole "Gornja Varoš", kao pokretač stripovane književnosti (Foto: Ilija Mirović)Ilija Mirović, matematičar i direktor Osnovne škole "Gornja Varoš", kao pokretač stripovane književnosti

- Ja sam, pre svega, obožavalac stripa, još od malih nogu, dok on nije ni bio priznat za umetnost. Zapravo, ja sam uz strip i naučio da čitam, i pre polaska u školu. A kasnije, iako sam bio odličan đak, strip mi je pružio dodatno obrazovanje i vaspitanje. U raznim pustolovnim epizodama strip junaka nalazio sam mnoge istorijske, geografske ili naučne činjenice koje nam redovno obrazovanje nije priuštilo. Na prekretnici mog obrazovanja, nijanse su odlučivale da li ću se odlučiti za matematiku, književnost ili slikarstvo. U bivšoj Jugoslaviji sam više puta dolazio do saveznog takmičenja u poeziji ili slikarstvu, ali sam iz matematike išao i na međunarodnu olimpijadu. I tako sam sam se opredelio za matematiku. A što se tiče upravljanja školom, moja je misija da decu vratim čitanju, kako stripova, tako i raznovrsne omladinske literature - ističe Mirović.

U toj misiji, prema njegovim rečima, borba sa medijima kao što su internet ili mobilna telefonija uopšte nije laka, ali ove medije treba pametno iskoristiti i u obrazovanju. U situaciji u kojoj se neka izvanredna književna dela polako istiskuju iz lektire vratiti decu baš takvim delima, i to putem stripa, očito nije lak zadatak.

- Recimo, Njegošev "Gorski vijenac" je na granici da se u lektiri zameni nečim drugim i da se izučava samo segmentno, kao što je situacija u Crnoj Gori. Na ovaj način, kroz strip, a ne izostavljajući nijednu Njegoševu rečenicu, deci će se slikom dočarati i delo i jezik koji se polako zaboravljaju. Što je jedna od mojih misija i misija naše izdavačke kuće. A poseban revolt mi je pre ovog projekta izazivalo to što se dela svetskih klasika mogu naći u stripovanoj verziji na srpskom jeziku, pa je naša ideja bila da se i srpska literatura na ovaj način predstavi domaćoj publici - ističe Mirović.
"Gorski vijenac" u stripu već stigao do četvrtog izdanja"Gorski vijenac" u stripu već stigao do četvrtog izdanja


U osnovnoj školi kojom upravlja, deca se različite uspehe upravo nagrađuju nekom lepom strip knjigom.

Pored toga što ovom značajnom Njegoševom delu preti povlačenje iz školske lektire, "Gorski vijenac" iz još jednog razloga nije slučajno izabran. Naime, suvlasnici Forma B Comics-a, Ilija Mirović i Predrag Roćenović, obojica su ljubitelji stripa i obojica rodom iz Crne Gore, Mirović sa Cetinja, Roćenović iz Nikšića.

- Verovatno je ta činjenica bila dodatni generator realizaciji ove ideje. Ovo svakako nije bio naš prvi projekat. Dosad smo izdali više od 300 naslova, ali je u ovom projektu bilo ogromnih problema. Prvo smo dugo tražili potencijalne autore, crtače, koji bi našu ideju sproveli u delo. Većina autora nas je u startu odbilo, sa tezom da je tako nešto nemoguće. Neki su nam tražili ogroman honorar, i to toliki da o njima više nismo ni razmišljali. A onda smo 2019. godine, na festivalu u Somboru, upoznali Gezu Šeteta – o počecima ove plodne saradnje nastavlja Mirović.

On je o Šetetu i ranije znao. Čitao je neke njegove radove pre tridesetak godina, još u jugoslovenskim revijama.

- On nam je ponudio da objavimo jedan njegov strip sa biblijskom temom – "Knjiga o Jovu". Kad sam video donesene stranice, pitao sam ga da li bi i Njegoševe misli pretočio u strip kada je to već učinio sa Biblijom? Odgovor mu je bio prilično zanimljiv: "Ne znam, da probam. Ne znam ni o čemu se tu radi. Imali smo to u školi za lektiru, ali ja to ništa nisam razumeo. Da pročitam ponovo, pa ću vam javiti." Videlo se već tada da izgara od želje da radi na stripu – dodaje Mirović.

Šetet je, kako navodi naš sagovornik, po povratku kući u Tavankut otišao u biblioteku, iznajmio knjigu sa dva naslova "Gorski vijenac" i "Luča mikrokozma" i, posle mesec dana, od njega su stigle prve skice, kao i ideje kako on zamišlja čitav scenario.
Geza Šetet, strip autor zaslužan za uspeh stripovane književnosti (Foto: Ilija Mirović)Geza Šetet, strip autor zaslužan za uspeh stripovane književnosti


- Našem oduševljenju nije bilo kraja i dali smo mu zeleno svetlo da nastavi rad. Meseci su se nizali, table su pristizale, a onda je došla korona i lokdaun. Onda nam je na pamet pala još jedna ideja, pošto nam je Geza istovremeno slao i table u olovci i table sa laviranim dušem. I tako smo se dogovorili da, koristeći Gezine crteže, strip autor sa kojim smo ranije sarađivali, Miodrag Ivanović, uradi još jednu verziju. Ideja je bila da jedna verzija ide na latinici, druga na ćirilici kako bi ovo delo našlo put do što više čitalaca. Miodraga Ivanovića je, inače, teško uhvatiti da uradi neki strip jer je zauzet oslikavanjem vojvođanskih crkava, ali nam je u korist išla korona. Tako da je i on prionuo na ovaj naš projekat, a i uradio je i koricu za jedno izdanje. Drugu koricu je uradio naš proslavljeni strip umetnik Željko Pahek - otkriva Mirović.

Premijera "Gorskog vijenca" u stripu bila je planirana za Beogradski sajam knjiga, ali je on 2020. godine otkazan zbog korone. Onda se vest o ovom značajnom projektu prenosila putem medija i društvenih mreža. I, očito, uspeh nije izostao jer je u prodaji sada već četvrto izdanje.

- Troškovi za ovaj projekat su bili ogromni, ali su svi učesnici projekta, uključujući i uvoznika papira i vlasnika štamparije Forma B, Radojicu Todorova, prihvatili da budu plaćeni posle početka prodaje. Bez takvog dogovora, ovo delo bi se teško izdalo na način koji zaslužuje. Ne mogu da ne pomenem da glavni autor, Geza Šetet, za ovaj posao nije tražio novac. On je, umesto toga, imao samo dve molbe - da mu izdamo strip "Isus reč božja", na srpskom i mađarskom jeziku, i "Luču mikrokozma", koji je crtao paralelno sa "Gorskim vijencem" - kaže Mirović.

Iako Geza to nije zahtevao, prva dva dela su odštampana u luksuznom izdanju jer je, kako navodi naš sagovornik, autor to svojim radom zaslužio. Potom su mu u stripu objavili i "Luču mikrokozma". Geza je posle toga za ovu izdavačku kuću uradio još tri stripa - Nušićev roman za decu "Hajduci", zatim treće delo Vladike Rada – "Lažni car Šćepan Mali", a na poslednjem Sajmu knjiga premijeru je doživelo i treće izdanje stripa "Knjiga o Jovu".
_________________________________________________________________________________________

Uspešno nacrtao "Gorski vijenac" iako nikad pre toga nije bio u Crnoj Gori

Pored urednika i vlasnika izdavačke kuće Forma B Comics, Predraga Roćenovića i Ilije Mirovića, u izradi stripova ove izdavačke kuće učestvuje poveliki tim autora. Jedan od najčešćih saradnika je, kako navodi Mirović, Rade Perović koji svojim tekstovima obogaćuje njihova izdanja. Što se tiče strip autora, brojna su imena sa kojima je ova kuća sarađivala i sarađuje, ali onaj koji je najzaslužniji za njihov uspeh jeste Geza Šetet.
Geza je penzioner iz Tavankuta, koji se ceo život bavi stripom, a sa njim se upoznao zahvaljujući trafici na kojoj je radila njegova majka. Kao mlad, objavljivao je u Sarajevskom zabavniku, Yu stripu, Karavanu, Eks almanahu, Strip zabavniku itd. Crtao je strip kaiševe i ilustracije za lokalne subotičke novine. U jednom trenutku se priključio adventističkoj crkvi i težište svog umetničkog opusa prebacio u svet Biblije. Živi sa ženom Matildom sa kojom ima sina Borisa.
Inače, kuriozitet je da je scene iz Gorskog vijenca nacrtao veoma plastično iako pre tog stripa nikada nije bio u Crnoj Gori. Prvi put ju je posetio kada je pozvan na Hercegnovski strip festival. Posle toga je učestvovao i na tribinama u Tivtu, Budvi i Baru. Uspeh koji je napravio sa poslednjim izdanjima Forme B Comics-a pročuo se i preko granice i nedavno je u Mađarskoj izdata monografija o njegovom životu i radu.
________________________________________________________________________________________

Inače, Forma B Comics, kako navodi Mirović, izdaje licencirana strip izdanja, i to čak četiri serijala izdavačke kuće Boneli.

- Uglavnom je, nažalost, okosnica domaćeg izdavaštva upravo izdavanje licencnih stripova iz Italije, Francuske, SAD, Belgije itd. Razloga za to je više, ali glavni je novac. Autorska prava za ta izdanja su i desetak puta jeftinija od honorara nekom našem autoru da nacrta strip. Ipak, mi smo presekli. Uspeh koji su postigla stripovana Njegoševa dela dala su nam krila da ta sredstva uložimo baš u domaće autore, iako je to skupo. Na taj način želimo da damo doprinos srpskoj strip sceni. Takođe, preko 90% tih izdanja štampamo na ćirilici. Zato smo pre dve godine na Međunarodnom strip festivalu u SKC-u u Beogradu dobili nagradu kao najbolji izdavač domaćih stripova u prethodne tri godine - istakao je Mirović, dodavši da su i na Beogradskom sajmu knjiga 2015. godine dobili posebnu nagradu za prvi domaći 3d strip.

Danijela Stanimirović-Gavrilov

Fotogalerija
Gorski vijenac
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.