NavMenu

Prvi put klinički psiholozi u bečkim školama

Izvor: eKapija Petak, 08.03.2024. 10:36
Komentari
Podeli
(Foto: (c) WH International Services/Regina Hügli)
Novi projekat Grada Beča "KLIPSY School" pruža direktnu podršku đacima u školama u slučajevima psihičkih opterećenja. Prvi put će klinički psiholozi biti direktno postavljeni na školskim lokacijama u opštinama Favoriten i Lizing, saopštila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

Psiholozi mogu kontinuiranim praćenjem pravovremeno i u poznatom okruženju đaka prepoznati psihička opterećenja kod učenika i, ako je potrebno, ponuditi direktnu podršku ili uputiti u odgovarajuću psihosocijalnu ustanovu. Glavna ciljna grupa projekta su deca i mladi u školskom uzrastu. Istovremeno, projekat je usmeren i na obrazovno osoblje i roditelje.

- Cilj projekta je da škola postane mesto bez straha i da đaci s radošću idu u školu. Projekat "KLIPSY School" ciljano podržava mentalno zdravlje dece i mladih - istakao je zamenik gradonačelnika i član gradskog veća za obrazovanje, Kristof Viderker.

Predviđeno je da pilot-projekat započne na više školskih lokacija u Beču.

- Prošle godine smo otvorili novu ambulantu za dečju i adolescentnu psihijatriju, a druge slede tokom ove godine. Kroz kontinuirano praćenje u obrazovnim ustanovama, možemo reagovati na psihosocijalne izazove direktno na licu mesta - rekao je koordinator za psihijatriju, zavisnosti i narkotike Grada Beča, Evald Lohner.

Projekat uključuje i mere za smanjenje predrasuda, strahova i stigmatizacije u vezi sa psihičkim oboljenjima, kako bi se uklonile prepreke za psihosocijalnu pomoć i omogućila brža reakcija. Modularna struktura projekta omogućava prilagođavanje individualnim potrebama dece, mladih i obrazovnog osoblja. Određeni moduli nude "pomoć za samopomoć", savetovanja, podršku drugih profesija, intervencije u slučaju akutnih kriza, kliničko-psihološku dijagnostiku i terapeutske metode.

Pilot-projekat "Za školu bez straha" jedan je od deset koje je Grad Beč odabrao i za čiju realizaciju će do kraja 2025. godine izdvojiti ukupno milion evra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.