NavMenu

Projekat od 80 mil EUR ide po planu - Ekološkom rekonstrukcijom TE Pljevlja stvaraju se preduslovi za toplifikaciju grada, čistiji vazduh i duži rad agregata

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.03.2024. 16:48
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Zadovoljavajuću dinamiku imaju radovi na ekološkoj rekonstrukciji termoelektrane Pljevlja, čiji će završetak omogućiti i duži rad agregata, ali i doprinjeti kvalitetnijem vazduhu na krajnjem sjeveru naše države. To je konstatovano prilikom posjete čelnih ljudi resornog ministarstva i Elektroprivrede Crne Gore.

Ekološka rekonstrukcija pljevaljske termoelektrane izuzetno je važan projekat, jer će obezbijediti i duži rad agregata, ali i čistiju životnu sredinu u najsjevernijoj crnogorskoj opštini, pošto će, između ostalog, stvoriti pretpostavke da se realizuje dugočekivana toplifikacija grada.

Obilazeći radove na ekološkoj rekonstrukciji, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, nije krio zadovoljstvo viđenim.

- Mogu da kažem da sam zaista izuzetno pozitivno iznenađen kolika je to investicija, kako sve to izgleda i da imate potpuno drugačiji utisak kada dođete na lice mjesta odnosno ono što vi možda ovako mogli teorijski znati i što čujete iz svakodnevnih razgovora sa menadžmentom termoelektrane Pljevlja. Dakle, kapitalan infrastrukturni objekat, nešto što će jako puno doprinijeti kvalitetu života ovdje u Pljevljima - kazao je Mujović.

Ideja je, poručuje, da ukinu ta privatna ložišta uglja koja značajno doprinose zagađenju grada i produkcije emisije CO2.

- Mogu taj optimizam i na građane grada Pljevalja, da jednostavno smatram da ih čeka jedna bolja, bolja i zdravija budućnost - istakao je Mujović.

Da je riječ o izuzetno važnom projektu i za Pljevlja i Crnu Goru, saglasan je i izvršni direktor elektroprivrede Ivan Bulatović, naglašavajući da će u ekološku rekonstrukciju ukupno biti uloženo preko 80 mil EUR.

Dodaje i da će za tu energetsku kompaniju posebno izazovna biti 2025. godina.

- Svakako je to za Crnu Goru enormna vrijednost. Preko 80 miliona biće uloženo na kraju u ekološku rekonstrukciju, a dobiće se potpuno ekološki prihvatljivo postrojenje. Takvo postrojenje može jedan dugi niz godina da radi u elektroenergetskom sistemu Crne Gore, da obezbijedi jednu značajnu količinu energije za naš sistem i da, naravno, naš sistem učini stabilnim - kazao je Bulatović.

Naglašava da nas 2025. godine očekuje jedan duži izlazak termoelektrane iz pogona kada će se svi ovi objekti staviti u funkciju.

- Tokom 2025. godine već očekujemo izazov u radu elektroenergetskog sistema, veliki izazov, s obzirom da ćemo morati da nadomjestimo veliku količinu energije koju proizvodi termoelektrana Pljevlja - kazao je Bulatović.

Ono što termoelektranu Pljevlja očekuje u neposrednoj budućnosti je redovni godišnji remont postrojenja koji će biti obavljen tokom aprila i maja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.