NavMenu

Otvaranje hotela Teuta očekuje se u maju narede godine - Planirano ulaganje veće od 43 mil EUR

Izvor: Vijesti Ponedeljak, 04.03.2024. 16:20
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i utbanizma/Studio Grad/Idejno rješenje/Printscreen)
Prodaja kroz stečajni postupak, brojne licitacije i rekonstrukcija, samo su dio istorije risanskog hotela Teuta koji bi od naredne godine trebalo da bude otvoren kao ugostiteljski objekat sa pet zvjezdica. Teuta je izgrađena početkom 80-ih godina prošlog vijeka, a radila je pod Hotelsko-turističkom grupom (HTP) Onogošt.

U HTP Onogošt je tokom 2012. uveden klasični stečaj, pa je Teutu 2014. preuzela građevinska kompanija Briv, koja u ovaj projekat rekonstrukcije očekuje da ukupno uloži 43,79 mil EUR. Iz te firme su Vijestima kazali da su Teutu preuzeli kroz stečajni postupak 2014. godine, nakon 14 bezuspješnih javnih licitacija, te da su je platili 6,51 mil EUR. Hotel su, kako kažu, preuzeli 2015. godine, nakon što su završene sve formalnosti.

Oni su naglasili da će budući hotel poslovati pod brendom Movenpick, te da su potpisali franšizni ugovor sa francuskom kompanijom Accor, hotelsko-ugostiteljskom kompanijom koja posjeduje i upravlja brojnim franšizama, sa više od 5.500 hotela u 110 zemalja.

- Prema dinamičnom planu otvaranje je predviđeno za maj 2025. Do sada je urađeno oko 95% grubo-građevinskih radova, oko 30% unutrašnjih zanatskih radova i 20% instalaterskih radova. Pored završetka svih ovih radova, preostaje da se uradi uređenje terena i kompletno opremanje hotela - kazali su iz kompanije Briv.

Unesco dao zeleno svjetlo

U Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat, navodi se da je riječ o hotelu sa pet zvjezdica koji će funkcionisati kao urbano selo, dok će centralna zgrada imati pet nadzemnih etaža. Ukupna površina parcele na kojoj se rekonstrukcija vrši iznosi 14.120 metara kvadratnih. Osim rekonstrukcije postojećeg hotela, izgradiće se još četiri objekta sa tri nadzemne etaže, pa će kroz sobe, apartmane i studio apartmane, imati 150 smještajnih jedinica.

Risan je jedno od najbogatijih arheoloških nalazišta u Crnoj Gori, a prema predanjima, pred najezdom Rimljana u njega je došla i ilirska kraljica Teuta. U gradu su pronađeni, između ostalih, i ostaci rimskih mozaika, vila, ilirsko-grčkih akropola.

Područje Kotorsko-risanskog zaliva je 1979. stavljeno pod zaštitu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), a zaliv je i upisan u ekološku mrežu Emerald, odnosno kasniju Natura 2000.

Prema Zakonu o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, u Starom gradu Risnu i ulici Gabela objekti se mogu obnavljati samo u funkciji uspostavljanja i rekonstrukcije oštećenih, ponovne izgradnje uništenih, i to na osnovu materijalnih ostataka ili autentične dokumentacije o njihovom izgledu.

Briv je, prema dokumentaciji, zahtjev za rekonstrukciju uputio tokom 2018. godine, dok je zeleno svjetlo za Pojedinačnu procjenu uticaja (HIA) za Teutu, od Međunarodnog tijela za spomenike i lokalitete (ICOMOS), UNESCO-a i kasnije od Uprave za zaštitu kulturnih dobara, stiglo 2020.

Na ovoj lokaciji i u okolini ne rastu zakonom zaštićene vrste, ali ni rijetke, endemične ni ugrožene. Dodatno, rekonstrukcijom je predviđena zaštita postojećih stabala na parceli, među kojima su palme, čempresi i kamelije.

Prema Elaboratu, prostor među objektima hotela će izgledati kao javni prostori starih bokeških gradova, biće ozelenjeni autohtonim vrstama i povezani pješačkim stazama, a zelene površine prostiraće se ukupno na 3.500 kvadrata.

Predviđeni uređaji za tretman otpadnih voda

Među štetnim uticajima ovog projekta po okolinu, u Elaboratu se navodi da će zbog mehanizacije doći do ispuštanja štetnih gasova, prašine, povećane buke, ali i da neprijatnih mirisa neće biti. Osim toga, ističe se da ne postoje uslovi za priključenje objekta na gradsku infrastrukturu, zbog čega će se odvođenje i sakupljanje otpadnih voda raditi preko uređaja za tretman, a zatim se prečišćena voda ispuštati u postojeći kanalizacioni kolektor ranijeg hotela.

Uređaj će moći da preradi 150 metara kubnih sanitarno-fekalnih otpadnih voda dnevno, dok je postojeći kanalizacioni kolektor sproveden u more.

Risan je jedno od najbogatijih arheoloških nalazišta u Crnoj Gori

U Elaboratu piše i da je kvalitet morske vode u Risnu na zadovoljavajućem nivou, a tokom godine varira od odličnog do dobrog, dok vrijednosti nekih metala u sedimentu tamošnje luke prelaze propisane granice i to kad su u pitanju živa, bakar, olovo i hrom.

Briv je, kako su kazali, ugovor sa kompanijom Accor potpisao tokom 2021. Ta franšiza ih konsultuje u toku projektovanja, izgradnje, pomaže pri nabavci materijala, opreme, postavljanja sistema poslovanja i funkcionisanja hotela u skladu sa međunarodnim standardima.

Iz Briva su pojasnili da su nakon pozitivne ocjene na HIA studiju, početkom 2021. dobili urbanističko-tehničke uslove od Opštine Kotor. Kasnije je urađeno idejno arhitekonsko rješenje rekonstrukcije za Teutu, koje je projektovao Studio Grad, pri čemu bruto građevinska površina iznosi više od 19.310 kvadrata. Saglasnost na rješenje dalo je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma tokom 2021, a kasnije je urađen i Elaborat koji je odobrio lokalni Sekretarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine u 2022.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.