NavMenu

Objavljen prvi Javni poziv za IPARD - Bespovratna sredstva u poljoprivredi

Izvor: PR Sreda, 28.02.2024. 13:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pixinoo/shutterstock.com)Ilustracija
Objavljen je Prvi javni poziv u okviru IPARD 3 Programa za donacije koje se odnose na investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju - Mera 1 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, sa bespovratnim sredstvima od 60-75% vrednosti investicije i maksimalnom iznosom podrške od čak 1.000.000 EUR.

Za ovaj Javni poziv opredeljena su do sada značajna sredstva u iznosu od 4.809.728.000,39 dinara dinara, rok za podnošenje prijava je od 23. februara do 24. maja 2024. godine. Na konkursu mogu učestvovati fizička, pravna lica i zadruge koji investiraju u okviru sledećih sektora:
• Mleko
• Meso
• Jaja
• Povrće
• Voće
• Sadni materijal
• Žitarice i industrijsko bilje
• Grožđe i
• Ribarstvo

Novina je da je ovaj javni poziv samo za investicije u izgradnju novih objekata, kao i opremanje tih novih objekta, podizanje novog ili obnavljanje postojećeg višegodišnjeg zasada voća, podizanje zasada sadnog materijala, izgradnja i opremanje plastenika.

Samim tim što na ovom javnom pozivu nisu predmet investicija nabavka opreme za postojeće objekte, kao ni nabavka mehanizacije, a sa obzirom na značajna sredstva koja su dostupna, smatramo da je ovo prava prilika za konkurisanje za investitore koji inače teško dolaze do potrebnih bodova za rangiranje.

Za one investitore koji se još razmišljaju, moramo naglasiti da je obavezno pribaviti građevinsku dozvolu do predaje dokumentacije za prijavu projekta, a za šta je ostalo manje od tri meseca. Za takve, brzina je uslov za mogućnost konkurisanja.

U odnosu na prethodni ciklus IPARD programa sada ima više izmena u zahtevima za investititore, kao i u postupku konkurisanja. S obzirom da je konkurs u toku te i da je sam postupak konkurisanja zahtevan i iziskuje dosta vremena potrebno je što pre krenuti sa pripremom dokumentacije.

Na IPARD 2 programu, više od polovine predatih prijava su u nekoj fazi IPARD kontrole odbijene. Veoma je važno imati konsultantsku kuću koja ima kapacitet i iskustvo da vodi investitora kroz ovaj postupak kako bi sa što većom verovatnoćom realizovao željeni projekat.

Najveća konsultantska kuća u Srbiji je SIM CERT sa 14 konsultanata u tri regionalne kancelarije u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu pokriva teritoriju cele Srbije. Samopouzdanje ovih konsultanata se ogleda u tome da oni ne naplaćuju svoje usluge pre dobijanja Rešenja o odobravanju projekata. Više o IPARD programu i aktuelnim Merama možete pronaći na njihovom sajtu www.ipard.co.rs.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.