NavMenu

Koju opremu će ubuduće morati da imaju otkupljivači poljoprivrednih proizvoda?

Izvor: Nova ekonomija Utorak, 13.02.2024. 11:12
Komentari
Podeli
(Foto: Radojko Vratonjić)
Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstvo poljoprivrede usvojili su novi Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za trgovinu na mestima za otkup zrnastih plodova, voća i povrća i domaćih životinja, objavljeno je u Službenom glasniku. Novina u pravilniku je oprema koja je potrebna za njihov rad.

Minimalni tehnički uslovi propisani pravilnikom, odnose se na prostore, uređaje i opremu, kao i način prodaje. Osim nabrojane neophodne opreme za otkupljivače, novi pravilnik se ne razlukuje mnogo od pravilnika koji je važio od 2011. godine.

Ako se na otkupnom mestu vrši razvrstavanje i klasiranje poljoprivrednih proizvoda, ono mora da ima obezbeđene uslove i opremu koja omogućava određivanje parametara kvaliteta pri prijemu, za razvrstavanje prema kvalitetu i klasi, stoji u novom pravilniku.

Neophodna oprema nabrojana je u Članu 9 novog pravilnika i odnosi se na otkup zrnastih proizvoda, voća i povrća, kao i na otkup stoke od poljoprivrednih proizvođača.


Oprema koja je potrebna za zrnaste proizvode:

- vaga;

- oprema za uzorkovanje;

- razdeljivač uzoraka za dobijanje najmanje tri reprezentativna uzorka;

- laboratorijska oprema koja uključuje: vagu, pribor za određivanje sadržaja primesa, opremu za određivanje sadržaja vlage, opremu za određivanje hektolitarske mase;

- dodatna oprema za brzo određivanje sadržaja proteina;

- prijemni koš za razvrstavanje zrnastih proizvoda na klase, koje se utvrđuju u skladu sa propisom kojim se uređuje kvalitet tih proizvoda.

________________________________________________________________________________________________________________
Otkupno mesto ne može biti locirano pored đubrišta, deponija, nesanitarnih nužnika, otvorenih kanala, fabrika koje ispuštaju gasove, paru, dimove, prašinu, kao ni u blizini drugih objekata koji mogu štetno uticati na higijenske uslove u objektu, odnosno higijensku ispravnost poljoprivrednih proizvoda.
________________________________________________________________________________________________________________

Oprema koja je potrebna za voće i povrće:

- inspekcioni/kontrolni stolovi gde se vrši vizuelna i organoleptička provera kvaliteta plodova na uzorku;

- vaga;

- merni prstenovi – za merenje pojedinačnih plodova i klasiranje plodova po veličini za voćne i/ili povrtarske vrste koje u parametrima kvaliteta definišu obim i/ili prečnik ploda;

- kolorimetar – za klasiranje plodova na osnovu obojenosti ploda (kolorimetrijske mape, kolorimetrijske tablice, brošure i dr.), za voćne i/ili povrtarske vrste koje u parametrima kvaliteta definišu procenat obojenost ploda;

- refraktometar – za određivanje koncentracije sadržaja šećera u plodu, za voćne i/ili povrtarske vrste koje u parametrima kvaliteta definišu sočnost, odnosno sadržaj šećera u plodu;

- prijemni prostor (izdvojena jedinica – punkt za voće i povrće, centralni prijemni prostor – hladnjače, skladišta i dr.) za razvrstavanje otkupljenih plodova na klase, koje se utvrđuju u skladu sa propisom kojim se uređuje kvalitet tih proizvoda.

Ako otkupno mesto nema laboratorijsku opremu i dodatnu opremu, otkupljivač obezbeđuje uzimanje uzoraka, radi kontrole kvaliteta, kao i određivanje sadržaja proteina od strane akreditovane laboratorije.

Otkupno mesto na kojem se vrši otkup domaćih životinja mora imati i stočnu vagu.

Merila kako se dodaje, moraju da ispunjavaju uslove u skladu sa propisima o metrologiji.

________________________________________________________________________________________________________________
Odredbe novog pravilnika, kako se navodi ne odnose se na robne berze, sajam, ostale privredne izložbe i tradicionalne manifestacije, pijace i veletržnice, a koje se uređuju posebnim propisima.

Minimalni tehnički uslovi odnose se na: prostor, odnosno prostorije, opremu, uređaje, spoljašnje odlike prostora, način prodaje robe, opremu i uređaje za skladištenje robe.

Na otkupnom mestu primenjuju se tehnički, higijenski i veterinarsko-sanitarni uslovi za prijem, merenje, skladištenje, utovar i istovar poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja, u skladu sa posebnim propisima.

Pravilnikom se definiše i način prodaje na otkupnim mestima, kao i kako ono treba da bude propisno obeleženo.
________________________________________________________________________________________________________________
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Hoće li Fabrika hartije Milana Vape postati novi dom Muzeja Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle biće ubuduće "na jednom od poteza Beograda na vodi, ka Sajmu" najnoviji je plan države za novu lokaciju ove ustanove kulture, a koji je obznanila ministarka kulture Maja Gojković navodeći da se trenutno za to radi projektni zadatak. Resorna ministarka ipak nije precizirala o kojoj tačno lokaciji na tom potezu država razmišlja, ali nekoliko poznatih u jednačini o budućem domu Muzeja Nikole Tesle moglo bi da pomogne u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.