Izvor: eKapija | Nedelja, 24.07.2011.| 18:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

EBRD za Srbiju u 2011. godini predviđa privredni rast od 3,3%

Evropska banka za obnovu i razvoj (Foto: b)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je prognozu privrednog rasta evropskih zemalja u tranziciji u 2011. godini, među kojima i Srbije, upozoravajući ipak da bi rizici koji proizilaze iz evrozone mogli da ugroze ekonomske izglede regiona

EBRD sada za Srbiju predviđa rast od 3,3% ove godine, prema prognozi iz maja od 2,9%, dok je istovremeno prognoza za čitav region, koji broji 29 zemalja u tranziciji, povećana na 4,8 sa 4,6%, navodi se na sajtu Privredne komore Srbije (www.pks.rs).

U najnovijem izveštaju EBRD-a, pod naslovom"Regionalni ekonomski izgledi", navodi se upozorenje da je rizika po budući rast sve više.

- Eskalacija dužničke krize u evrozoni bi predstavljala ozbiljan rizik po rast i oporavak regiona, posebno jugoistočne Evrope i novih članica Evropske unije - rekao je glavni ekonomista Banke, Erik Berglof.

Na pojedina područja u okviru regiona koji pokriva EBRD negativno će uticati moguće pogoršanje krize u evrozoni, zavisno od toga kako se okolnosti budu menjale, navodi se u izveštaju. EBRD je upozorila da je ekonomski oporavak jugoistočne Evrope i dalje slab i da je to područje najdirektnije ugroženo finansijskom nestabilnošću proizašlom iz krize evrozone, budući da je dobar deo banaka u tom regionu u vlasništvu grčkih banaka. U izveštaju se navodi da bi, u slučaju pogoršanja krize, nekima od tih banaka mogla da zatreba finansijska podrška i one bi mogle da imaju problema sa finansiranjem lokalne privrede.

"To bi moglo da doprinese značajnom usporenju ekonomskog rasta u regionu", upozorava Banka.

Duboka povezanost centralne Evrope i Baltičkih zemalja sa tržištem zapadne Evrope znači da bi ti regioni bili izloženi rizicima od mogućih poremećaja na finansijskom tržištu, povećanja troškova finansiranja banaka i usporenja privrednog rasta evrozone, stoji u izveštaju.

Na bivše sovjetske republike koje čine Zajednicu nezavisnih država će nestabilnost na tržištu evrozone verovatno manje uticati, navodi Banka. Zemlje izvoznice energenata iz te Zajednice bi mogle da pretrpe štetu od stagnacije potrošnje u evrozoni, do koje bi moglo da dođe kao posledica dužničke krize. Usled smanjene tražnje sirovina poput nafte i gasa bi moglo da dođe do njihovog pojeftinjenja.

EBRD dodaje da bi region u tranziciji mogao dodatno da bude ugrožen mogućim usporenjem američkog rasta, gde bi moglo da dođe do pada investitorskog poverenja zbog nemogućnosti dogovora oko povećanja limita duga, kao i kineskog rasta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.