NavMenu

BIO4 kampus prezentovan predstavnicima američkih investicionih kompanija u Njujorku

Izvor: eKapija Sreda, 07.02.2024. 10:27
Komentari
Podeli
(Foto: Bio4.rs/Screenshot)
BIO4 kampus, najveći srpski projekat u nauci, vredan 450 mil EUR, kao i mogućnosti veštačke inteligencije u Srbiji, predstavljeni su predstavnicima američkih investicionih kompanija u Stalnoj misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Projekat su predstavili ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, zajedno sa direktorom Tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, Nenadom Paunovićem.

Begović je kazala da su na predstavljanju projekta bili potencijalni investitori, kao i predstavnici dijaspore kojima je prezentovano kako Srbija vidi sebe u budućnosti, koji su potencijali i mogućnosti.

- Sjedinjene Američke Države (SAD) predstavljaju verovatno jedan od najrazvijenijih ekosistema ako pričamo o izvanrednom visokom obrazovanju, ako pričamo o inovacijama, o tehnološkom razvoju, o nauci i ako se za BIO4 kampus čuje u Americi, verovatno će se čuti i u dobrom delu sveta. Zato nam je bitno da iskomuniciramo našu viziju Srbije u budućnosti, našu viziju vezanu za biotehnologiju, za veštačku inteligenciju i da uspostavimo, naravno, saradnju sa najboljim kompanijama i sa najboljim univerzitetima u SAD - rekla je ministarka.

Paunović je kazao da je BIO4 kampus naučni, ali istovremeno i privredni projekat, navodeći da je najrazvijenija privreda u ovoj oblasti upravo u Americi, u regionu Bostona i Kembridža i Njujorka.

- Tu su najveće kompanije, tu su kompanije sa kojima BIO4 kampus već ima memorandume o razumevanju, kao što su Pfizer ili Ginkgo Bioworks sa kojima ćemo imati sastanke da proširimo saradnju i produbimo odnose i da još više radimo na zajedničkim projektima sa našim srpskim naučnim institutima, sa našim BIO4 kampusom. Tu su i nove kompanije, tu su najbolji svetski univerziteti, sa svima njima mi želimo saradnju - rekao je on.

Panunović je istakao da se želi saradnja nauke sa naukom, nauke sa privredom, srpske sa američkom privredom.

- To je verovatno najbolji mogući partner na svetu, ovaj region, istočna obala SAD, gde se zaista dešava najveći napredak u tehnologiji i naravno, najozbiljnija i najveća privreda je upravo tu - istakao je Paunović.

Savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Stefan Badža govorio je na skupu o mogućnostima veštačke inteligencije u Srbiji, ističući da su SAD jedan od lidera u veštačkoj inteligenciji globalno i najveće izvozno tržište za srpske proizvode u IT oblasti. Prema njegovim rečima, namera je da se zove što više investitora i kompanija koje rade u Srbiji da prošire svoje timove u oblasti razvoja veštačke inteligencije.

- Takođe je važno da se povežemo sa njima, jer se ovde razvijaju proizvodi koji su najsavremeniji i najnovije tehnologije, poput chatGPT-ja koja je prvo plasirana iz SAD. Zato je važno da sa njima imamo jako intenzivnu komunikaciju da bismo imali pristup svim tim tehnologijama što pre - kazao je on.

Dodao je da je važno i povezivanje sa ljudima iz srpske dijaspore u SAD koji rade u nekim od najvećih globalnih IT i tech kompanija, da im se prikaže šta se radi u Srbiji.

- Nadamo se da će neke od njih i hteti da se vrate u Srbiju da razvijaju svoje proizvode iz Srbije - rekao je Badža.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.