NavMenu

Na jesen gotova prva mini hidroelektrana u Srbiji - EPS završava HE "Prvonek"

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.07.2011. 08:44
Komentari
Podeli

Predstavnici EPS-a i Republičke direkcije za vode, posetili su gradilište na reci Banjštici kod Vranjske banje, gde se na brani "Prvonek" gradi prva u nizu mini hidroelektrana u Srbiji, za čiju izgradnju je zadužen EPS. Najavljeno je da će radovi biti privedeni kraju na jesen.

Dr Dejan Divac, direktor Zavoda za brane pri Institutu za vodoprivredu "Jaroslav Černi" rekao je da je izgradnja mini hidroelektrane na brani "Prvonek" pilot projekat koji će imati višestruki značaj.

- Hidroelekrana koja se gradi na "Prvonek-u" i koja će nositi isto ime ukupne je snage 2.95 gigavata. Za početak obezbeđene su sve neophodne dozvole za izvođenje radova, koji će biti završeni u predviđenom roku, odnosno krajem jeseni. Značajno je i to što će se strujom snabdevati određen broj stanovništva, ali je svakako najznačajnije što će ovo biti prvi poduhvat na jednoj brani u Srbiji - rekao je Divac.

Novac za izgradnju mini hidroelektrana koje će se graditi na sličnim objektima kao što je brana "Prvonek" širom Srbije biće obezbeđen od Kredita Svetske banke, a za izgradnju prve hidroelektrane u Srbiji, na reci Banjštici, novac je obezbedio EPS iz sopstvenih izvora.

U aprilu je završena kompletna tehnička dokumentacija sa jasno naznačenim građevinskim potrebama, a EPS je već počeo proceduru nabavke opreme, turbina, generatora za mini hidroelektranu snage 900 kilovata. Ove poslove će raditi subotički "ATB Sever" i slovenačka kompanija AHE, a ukupna vrednost radova je 1,5 mil EUR, koje je obezbedio EPS - rekao je Zoran Manasijević pomoćnik direktora EPS-a.

Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, izrazio je zadovoljstvo što se prva mini hidroelektrana gradi baš u Vranju.

- Biti prvi u Srbiji je od velike važnosti. Ja ne bih ulazio u detalje šta će izgradnja mini hidroelektrane značiti za Elektroprivredu Srbije, ali bi istakao da će nama svakako značiti jer će zaokružiti priču vezanu za kapitalni projekat kakav je izgradnja brane "Prvonek", tako da očekujemo da ovo mesto bude zanimljivo svim putnicima, učenicima koji dolaze na ekskurzije, turistima koji su u Vranjskoj Banji i imislim da će imati veliki značaj u razvoju turizma u ovim krajevima – rekao je Stojčić.

Očekuje se da objekat prve mini hidroelektrane na jugu Srbije bude završen do septembra, a da u skladu sa kompletiranjem dokumentacije za branu "Prvonek" počne i isporuka električne energije. Cena struje proizvedene u ovakvom tipu energetskog objekta bila bi mnogo niža od sadašnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.