NavMenu

Top tri trenda za putovanja u 2024. godini

Izvor: eKapija Utorak, 02.04.2024. 08:10
Komentari
Podeli
(Foto: sebra/shutterstock)
Prema predviđanjima, globalni sektor putovanja i turizma će se u potpunosti oporaviti od uticaja kovida ove godine. Kako putovanja napreduju, uočena su i tri trenda za 2024, piše grouptravelodyssey.com.


Lokalna iskustva

Prema izveštaju "American Express Travel" o globalnim trendovima putovanja za 2023. godinu, 89% putnika je spremno da istražuje lokalne skrivene dragulje, a ne bolje poznate turističke destinacije. Putnici generacije Z i milenijalci i u 2024. godini će posebno tražiti jedinstvena mesta sa autentičnim avanturama, kupovinu u malim gradovima i lokalnu kuhinju.

Personalizovana iskustva na lokalnim destinacijama omogućavaju putnicima da se distanciraju od uloge klasičnog turiste i "urone" u kulture i običaje mesta.

Oslanjanje na lokalne vodiče, rezervisanje privatnog smeštaja umesto većih hotelskih brendova i planiranje pojedinačnih aktivnosti kao što su časovi kuvanja samo su neki od načina kako turisti doživljavaju lokalna iskustva.


"Travel Tech"
Kao i u svakoj industriji, tehnologija igra sve važniju ulogu u načinu na koji putujemo. Očekujemo brzu i efikasnu uslugu koja je lako dostupna preko naših telefona i uređaja.

Čak 70% putnika koristi pametne telefone za rezervisanje putovanja. A 72% mobilnih rezervacija se dešava u roku od dva dana od Google pretrage.

Industrija reaguje korišćenjem najnovije tehnologije kako bi zadovoljila zahteve putnika. Kako se razvija, tako čini putovanja praktičnijim i efikasnijim nego ikada ranije - to je trend koji će se nastaviti i nakon 2024.


Održiva putovanja

Dok nastavljamo da proučavamo uticaj putovanja na životnu sredinu, nije iznenađujuće da su održive opcije putovanja u porastu.

Svetski savet za putovanja i turizam (VTTC) i Trip.com grupa izvestili su da 69% putnika aktivno traži održive opcije putovanja 2023. godine - i nema znakova da se taj trend usporava. Pretrage za "održivo putovanje" porasle su za 226% u poslednjih pet godina.

I mnogi sektori turističke industrije reaguju sa održivijim opcijama. Na primer, Kalifornija je postala prva država koja je zabranila plastične hotelske toaletne potrepštine za jednokratnu upotrebu kao što su šampon, balzam i bočice za losion.

Održivo putovanje naglašava iskustva koja ne ugrožavaju životnu sredinu ili kvalitet života na mestima koja posećujemo - trend za koji se možemo samo nadati da će se nastaviti dugo u budućnosti!
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.