NavMenu

Poljoprivrednici traže hitan sastanak sa ministarstvom - Problem status njiva i krediti

Izvor: Beta Nedelja, 04.02.2024. 12:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Ilustracija
Poljoprivrednici Srbije saopštili su da će zatražiti hitan sastanak sa pedstavnicima Ministarstva poljoprivrede kako i se razjasnili problemi oko statusa pojedinih njiva i registracije u sistem e-agrar, kao i oko dva zahteva, nakon jesenjih protesta, koji nisu ispunjeni.

To je zaključak sinoćnjeg višesatnog sastanka poljoprivrednika u Subotici, kome su prisustvovali predstavnici 16 udruženja iz cele Srbije, rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković.

- Poljoprivrednici ovih dana imaju mogo problema oko unosa zasejanih parcela radi dobijanja subvencija po hektaru jer ne znaju šta je validno, da li stanje u katastru ili na satelitskom snimku - rekao je Matković.

Mnoge njive, kažu poljoprivrednici, u katastru su evidentirane kao šume ili rovovi u slučaju rata, a one su davno promenile status i postale obradive, kao i parcele na kojima su nekada bile šume, a subvencije po hektaru od 18.000 dinara predviđene su samo za obradive površine.

Problem je to što u slučaju da poljoprivredni proizvođači prijave nekadašnju šumu kao sadašnju obradivu površinu, kazna je stavljanje tog gazdinstva u pasivan status, koja podrazumeva da nekoliko godina neće imati pravo na ukupne subvencije, a ne samo na tu površinu.

Poljoprivrednici kažu da su pokušali da dobiju objašnjenje u Upravi za agrarna plaćanja, ali da do sada odgovor nisu dobili.

Matković je rekao da se dogovori poljoprivrednika o zahtevu za obezbeđenje sredstava za subvencionisane kredite po 1% kamate i regulisanju dugova po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko osiguranje nisu odmakli od početka.

- Ta dva zaheva su bila i na dnevnom redu sastanka poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković na sastanku u Kisaču 26. novembra prošle godine, prvom nakon protesta blokadom puteva traktorima, ali niko ne radi na rešavanju tih problema. Od ministarstva nema rešenja ni na vidiku - rekao je Matković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.