NavMenu

Italija razmatra kupovinu udela u Stellantisu

Izvor: seebiz.eu Petak, 02.02.2024. 13:46
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / YouTube / Stellantis North America)
Italija je otvorena za kupovinu udela u proizvođaču automobila Stellantis, rekao je ministar industrije Adolfo Urso, najavivši da će građanima biti osigurano 950 mil EUR subvencija za kupovinu "čištih" automobila.

Najava novih podsticaja poklopila se sa sukobom italijanske vlade sa automobilskim divom i njegovim glavnim direktorom Carlosom Tavaresom oko nivoa proizvodnje u zemlji.

Urso je rekao da se Stellantis obavezao da će povećati proizvodnju u Italiji na nivo od milion vozila, što je poslednji put postignuto 2017. godine. Ukupan broj vozila proizvedenih prošle godine bio je oko 750.000.

Nadalje je sugerisao da bi Italija mogla parirati francuskoj vladi preuzimanjem udela u proizvođaču automobila, čije druge marke uključuju Peugeot i Jeep, izvestio je Reuters.

- Ako Tavares tvrdi da bi Italija trebalo da uradi isto što i Francuska, koja je povećala svoja aktivna ulaganja u Stellantis, onda mogu tražiti. Možemo razgovarati o tome zajedno - rekao je Urso novinarima.

Francuska sada ima 6% udela u Stellantisu.

S druge strane, u junu prošle godine John Elkann, predsednik Stellantisa, koji posluje i u Srbiji, rekao je da njegova kompanija ne bi trebalo da dodaje akcije Italije.

Italijanska premijerka Giorgio Meloni rekla je nedavno da Stellantis ponekad povlači poslovne poteze "štetne za italijanske nacionalne interese".

Tavares se požalio da su "italijanski podsticaji za razvoj električnih vozila manji od onih u drugim velikim evropskim zemljama".

Italija će ove godine građanima dati 950 mil EUR podsticaja za kupovinu ekoloških automobila kako bi se oživela proizvodnja u automobilskom sektoru.

Vlada će građanima s najnižim primanjima osigurati do 13.750 EUR subvencija za kupovinu novog, potpuno električnog vozila po ceni do 35.000 eura bez PDV-a, objavilo je italijansko Ministarstvo industrije.

Građani će imati pravo i na podsticaj do 10.000 EUR za novi plug-in hibrid koji košta do 45.000 EUR.

Vlada će takođe dati podsticaje za kupovinu najmodernijih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagoravanjem, ali oni će biti manji.

Do sada su italijanski građani za kupovinu električnih vozila mogli računati na najviše 5.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.