NavMenu

Knićani ne žele rudarenje u svom kraju - Udruženje traži izmenu prostornog plana

Izvor: N1/ Beta Sreda, 31.01.2024. 08:46
Komentari
Podeli
Opština Knić (Foto: Aleksandar Parezanović)Opština Knić
Na području Knića mogućnost za istražne radnje i eksploataciju ruda treba isključiti kroz izmenu opštinskog prostornog plana i donošenjem programa zaštite životne sredine, smatraju u udruženju "Ekomar" iz Kragujevca.

- Neophodna je i inicijativa za izmenu prostornog plana opštine Knić kojim se predviđaju istražne radnje i eksploatacija mineralnih sirovina - navodi se u Izveštaju o stanju životne sredine u Kniću objavljenom na sajtu "Ekomara".

Ističe se da je sa aspekta istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina poslednjih godina posebno aktuelna istočna strana Kotlenika, sa naslagama zlata i bakra. Naglašava se da su stanovnici Knića i brojni stručnjaci kroz različite proteste izrazili "apsolutno neslaganje" sa planiranim istražnim radnjama radi eksploatacije ruda na području istočnog Kotlenika u knićkoj opštini. Ukazano je da je rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike od 1. marta 2021. preduzeću Stara planina Resources odobreno izvođenje geoloških istraživanja bakra, zlata i prateće polimetaličke mineralizacije na teritoriji opštine Knić, kao i Kraljeva.

Napomenuli su da to rešenje važi do 1. marta 2024, ali se važenje može produžiti na zahtev nosioca istraživanja.

- Podnosi se (zahtev) nakasnije 30 dana pre njegovog isteka određenog ovim odobrenjem za istraživanje, "pod uslovom da je izvršen najmanje 75% od projektom planiranog obima i dinamike istražnih radova - navodi se u rešenju ministarstva.

U "Ekomaru" su kazali da treba proveriti da li je takav zahtev podnet ministarstvu.

Na teritoriji opštine Knić nema aktivnih rudnika, a u selu Lipnica kod Gruže je nekada bio sada zatvoreni rudnik gipsa u kojem se godišnje iskopavalo 50.000 tona gipsa i 15.000 tona kvarca. Ta eksploatacija je prekinuta i rudnik je konzerviran.

Na više lokaliteta u ataru sela Borač nalaze se rezerve uranijuma i pratećeg torijuma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.