NavMenu

Jablanički Granit staje na noge nakon godina provedenih u stečaju

Izvor: BHRT Utorak, 30.01.2024. 15:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: tantzi13/shutterstock.com)Ilustracija

Nakon godina neizvjesnosti provedenih u stečaju, nekadašnji privredni gigant, jablaničko preduzeće Granit, trebalo bi ponovo stati na svoje noge.

Zahvaljujući koncesiji o eksploataciji kamena, koja je potpisana na 30 godina, između ministarstva privrede HNK-a i preduzeća Granit, otvara se prostor strateškom partneru za ulazak u posao i spas ovog preduzeća i njegovih radnika.

Jablanički Granit tražena je roba na tržištu. Proteklih godina opstruiran je rad preduzeća, ali uvođenjem ozbiljnog strateškog partnera u posao, za ovo preduzeće napokon bi trebali doći neki bolji dani.

Radnici previše puta izvarani lažnim obećanjima. U stečaju su već 15 godina, i većina ih radi za minimalnu platu. Potpisivanjem koncesije javio se, kažu, tračak nade da spas za preduzeće ipak dolazi.

- Očekujemo normalno da bude bolje. Imamo mi zarađenih plata koje nam nisu isplaćene ni prije stečaja, i staž koji nije po 20 godina uplaćivan. Ne vjerujemo da još to dotle došlo, jer koliko smo se borili i sa policijom i sa sudovima, valjda je tome došao kraj - kaže Aldin Zukić, radnik Granita.

Vlada HNK je jednoglasno usvojila odluku o koncesiji za Granit. Jedan od uslova za dobijanje koncesije je bio taj da Granit pronađe strateškog partnera.

- Ono što smo mi tražili klauzulom u ugovoru je da se koncesija izdaje na 30 godina, pod uslovom da narednih 6 mjeseci strateški partner uđe u posao. Dakle, da izvrši uplatu sredstava koja su definisana sporazumom, oko 20 miliona. Ukoliko do toga ne dođe nakon šest mjeseci koncesija ne važ - kaže Zanin Vejzović, ministar privrede HNK.

Stečajni upravnik Granita, Abid Šarić, ističe da je isplaniran svaki korak i redoslijed aktivnosti u vezi sa ugovorom sa strateškim partnerom, a to je, podsjetimo, kompanija Lake koja dostavila najbolju ponudu na javnom oglasu za prodaju preduzeća prošle godine.


- Generalni okvir koji smo dogovorili je da ćemo Granit osposobiti, u smislu zakona da ima dozvolu za koncesiju, dozvolu za izvođenje radova i dozvolu za ekspoloataciju. Jedno daje vlada, a ostala dva daju ministarstva i kad ti se uslovi ispune strateški partner će položiti sredstva na žiro račun i krenuće se sa izmirivanjem - mišljenja je Šarić

Šarić naglašava da je investitor još uvijek zainteresiran i kako je pomenuta firma priložila bankovnu garanciju kao i svoj biznis plan. Mogući oporavak Granita općinska vlast vidi kao novu šansu za razvoj Jablanice.

- Kada u Jablanici budemo imali zadovoljnih 200 ili novo zapošljavanje, koje bi trebalo da se desi početkom realizacije tog ugovora, Jablanica će to značajno osjetiti u svim segmentima - kaže Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica.

Potražnja na tržištu za ovom sirovinom je velika. 90% proizvodnje izvozi se na strana tržišta, naglašava stečajni upravnik Šarić. Riječ je o sirovini izvrsne kvalitete kojom su se u zadnjih 100 godina gradile zgrade i trgovi širom Evrope i svijeta, piše BHRT.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.