NavMenu

Kako posluju prevoznici u Vojvodini?

Izvor: RTV Četvrtak, 25.01.2024. 17:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: s_oleg/shutterstock.com)Ilustracija
Posledice po privredu usled kriza u svetu, a pogotovo nakon kovida, i danas su prisutne. Kod nas je otežano poslovanje u svim privrednim granama, a prema podacima Unije poslodavaca Vojvodine, prihodi su samo u transportnim kompanijama smanjeni za 50%, a gubici prevoznika premašuju 200 mil EUR.

Uspeli su tada da se izbore, između ostalog i zahvaljujući pomoći države.

Poslovanje otežavaju i veći troškovi, a autobuski prevoz bi trebalo da bude kičma funkcionisanja privrede i mobilnosti stanovništva na kraćim relacijama, naglasio je gostujući u Jutarnjem programu RTV, Mirko Vučinić iz Udruženja Panontransport.

- Taj autobuski prevoz nije samo komercijalni, on mora imati i socijalnu i komunalnu komponentu, to je već prepoznala EU kao i nama geografski bliske države, Hrvatska i Slovenija i država se aktivno uključila da svima obezbedi dovoljno kvalitetan prevoz u smislu broja i rasporeda polazaka, ali i pristupačne cene - kaže Vučinić.

Očekivano je da i Srbija dodatno reguliše tu oblast, dodaje Mirko Vučinić, jer je to uslov održivog i ravnomernog razvoja. U Pokrajini ističu da je turizam doživeo ekspanziju u periodu postkovida, a ključ celokupnog privrednog oporavka jeste u novoj putnoj infrastrukturi.

- Uz ovo što smo do sada postigli će doprineti tome da osnovni postulati razvoja privrede, a to je brži protok robe, ljudi i kapitala budu podignuti na još viši nivo i da možemo da držimo korak sa razvijenim svetskim privredama i da govorimo, naravno o privrednom rastu - istakao je Nenad Ivanišević pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Privredni, kao i svaki napredak, zavisi i od po malo zaboravljenog doprinosa radnika i zato je važno podstaći slobodu njihovog mišljenja i poboljšati komunikaciju sa poslodavcem, kažu u Uniji poslodavaca Vojvodine, koja broji 28.000 članova.

- Toliko je važan taj socijalni dijalog i kada država to radi i pokaže svojim primerom, a poslodavac to prenosi. Mnogo je drugačije kada postoji pripadnost svakog člana tog kolektiva kao porodice i da idemo napred i to je velika razlika u odnosu na klasičan i strogi princip, slušam, radim, dobijam platu i to je sve - smatra Miljana Stojšić Stojanovska, direktorka Unije poslodavaca Vojvodine

Jačanje uloge radnika u preduzećima, upravo je bila i tema projekta u kojem je učestvovala Unija poslodavaca Vojvodine i predstavnici još šest evropskih zemalja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.