NavMenu

Ministarka: Ulaganje u poljoprivredu 600 mil EUR, pre svega u mala i srednja gazdinstva

Izvor: RTS Sreda, 24.01.2024. 12:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Singkham/shutterstock.com)Ilustracija
Plan razvoja Srbije "Skok u budućnost - EKSPO 2027" uključuje i poljoprivredu i poljoprivredne proizvođače. Planira se rast subvencija od 70%, a država će najviše pažnje posvetiti stočarima. Cilj je da se stočni fond ne samo sačuva već i uveća, a prvi efekti se očekuju do kraja godine, rekla je za RTS ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ono što je započeto prošle godine biće nastavljeno u ovoj godini, a kako naglašava ministarka poljoprivrede ulaganja u poljoprivredu ići će uzlaznom linijom do 2027.godine.

- Mi smo povećali sve subvencije za 60% u nekim sektorima, ali planiramo da idemo dalje. Ulaganje u poljoprivredu biće oko 600 mil EUR i ta sredstva su namenjena pre svega malim i srednjim gazdinstvima, razvoju ruralnog turizma i infrastrukture. Tehnološki razvoj je veoma važan kako bi naša poljoprivreda bila održiva i konkurentna - rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ministarka kaže da država podržava one koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a poseban akcenat je stavljen na stočarstvo.

- Prošle godine uvezli smo najkvalitetnija grla, a našim stočarima ćemo davati i seme. Naš cilj nije samo očuvanje, nego i povećanje stočnog fonda, i nadamo se prvim efektima do kraja godine i rast od 5-8% - rekla je ministarka poljoprivrede.

U 13 opština meštani će dobiti vodu, reč je o manjim selima, i na taj način preko 50.000 ljudi imaće vodu.

Kada je reč o navodnjavanju ove godine radiće se sanacija ili izgradnju novih sistema navodnjavanja na 108.000 hektara.

Pre svega reč je o Sremu, Banatu i Bačkoj i tamo će se raditi 103.000 hektara, zatim u Topoli, Požarevcu, Šapcu i Negotinu, ali i drugim opštinama, svuda gde su projekti spremni. Navodnjavanje je ključno za našu poljoprivredu, jer uz to ne može da se desi da proizvodnja podbaci", rekla je za RTS ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.