NavMenu

Da li će i kako novi turistički vaučeri sa vodenim žigom sprečiti eventualne zloupotrebe

Izvor: N1 Nedelja, 21.01.2024. 14:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: George Rudy/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo turizma i omladine raspisalo je javnu nabavku za izradu dizajna i štampanje turističkih vaučera sa vodenim žigom i zaštitom od falsifikovanja u cilju da se smanji mogućnost zloupotreba. Iz udruženja Moja Srbija smatraju da su ovakve zloupotrebe marginalna pojava, a iz turističke inspekcije dodaju da kazne za građane za ovakve prekršaje idu i do 350.000 dinara, a za pravna lica i do 800.000, navodi Danas.

Ono što je bilo upitno jeste zašto je Ministarstvo turizma ovom javnom nabavkom poručilo 60.000 vaučera, dok je nedavno u promet pušteno 100.000.

- Prema važećem ugovoru koje Ministarstvo turizma i omladine ima sa Zavodom za izradu novčanica od 4. jula 2023. godine, preostala su sredstva za štampu 40.000 vaučera. Stoga će se ta sredstva koristiti za štampu novoodobrenih vaučera, što znači da će biti odštampano svih 100.000 - objašnjavaju iz Sektora turističke inspekcije Ministarstva turizma i omladine za Danas.


Oni pojašnjavaju i na koji način će ovi novi vaučeri sprečiti potencijalne zloupotrebe.

- Vaučeri koje štampa Zavod za izradu novčanica su personalizovani, dakle sa ličnim podacima o korisniku vaučera i podacima o ugostiteljskom objektu u kome se mogu iskoristiti. Kao takvi, imaju visok nivo zaštite, a svaki eventualni falsifikat, nesporno upućuje na izvršenje krivičnog dela - naglašavaju iz ovog sektora.

Kako dodaju, turistička inspekcija obavlja pojačan inspekcijski nadzor u delu poslovanja ugostitelja, koji su se prijavili na listu za subvencionisano pružanje usluga smeštaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.