NavMenu

Kineski izvoz automobila porastao za 64%, mogao bi da "prešiša" Japan

Izvor: Beta/AP Petak, 12.01.2024. 08:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kryzhov/shutterstock.com)Ilustracija
Kineski izvoz automobila porastao je za 63,7% u 2023. godini, dok se domaća prodaja podstaknuta državnim subvencijama na kraju godine povećala za 4,2%, saopštilo je danas Kinesko udruženje proizvođača automobila.

Porast izvoza, na 4,1 milion, mogao bi da postavi Kinu iznad Japana kao svetskog izvoznika automobila broj jedan.

Kineski proizvođači automobila su snažno povećali izvoz zbog potrebe za rastom kako kineska ekonomija usporava.

Oni su takođe drastično povećali investiranje u električna vozila, dok su vladine subvencije transformisale Kinu u najveće svetsko tržište električnih vozila, čak i kada je ukupna prodaja automobila stagnirala.

Prodaja automobila u Kini iznosila je 21,9 miliona automobila prošle godine, što je pad u odnosu na vrhunac od oko 24 miliona u 2017. godini.

Bum u prodaji na ruskom tržištu pomogao je da se poveća kineski izvoz 2023. godine, pošto su se evropski i japanski proizvođači povukli zbog rata u Ukrajini.

Kinesko Udruženje putničkih automobila saopštilo je ranije ove nedelje da potražnja u Rusiji i susednim zemljama usporava i budući rast izvoza zavisiće od širenja prodaje električnih vozila u inostranstvu kao što su tržišta u jugoistočnoj Aziji, Evropi i Australiji.

Udruženje proizvođača ne daje podatke o prodaji električnih vozilia, ali podaci koje je objavilo Udruženje putničkih automobila pokazuju da su električna vozila činila 24% prodaje novih automobila u Kini tokom 2023. godine, skok u odnosu na 12% u 2021. godini.


Agencija Fič Rejtings je u prošlomesečnom izveštaju rekla da očekuje da će udeo vozila na nove vrste pogona, uključujući hibride, u ukupnoj prodaji u Kini porasti na 42-45% u 2024. godini, a takođe predviđa da će izvoz porasti za 20 do 30% ove godine.

Kinesko udruženje proizvođača saopštilo je da je ukupna prodaja svih vozila, u zemlji i inostranstvu, uključujući kamione i autobuse, dostigla prekretnicu od 30 miliona jedinica u 2023. godini, što je porast od 12% u odnosu na prethodnu godinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.