NavMenu

Umesto nedovršene zgrade na Zvezdari mogla bi da bude izgrađena javna garaža

Izvor: Politika Utorak, 26.12.2023. 13:05
Komentari
Podeli
(Foto: Google Street View)
Umesto zgrade u Dalmatinskoj ulici na Zvezdari mogla bi da bude podignuta javna garaža. Taj objekat bez krova i prozora koji godinama nije završen i služi za odlaganje smeća i mesto gde se, kako kažu komšije, skupljaju narkomani najverovatnije će biti porušen kako bi na toj lokaciji moglo da se zida parkiralište.

Prvi korak ka toj transformaciji u prostoru nedavno je načinjen tako što je Privremeni organ grada doneo odluku o izradi, odnosno izmenama plana detaljne regulacije blokova uz Ulicu Dimitrija Tucovića, za blok između Dalmatinske, Vojvode Brane i Lazara Dokića površine oko 1,3 hektara.

O toj ideji i opština Zvezdara obavestila je komšije tako što im je u sandučiće ubacila flajere na kojima piše da je "višegodišnji problem nedovršenog i nebezbednog objekta u blizini škole između Dalmatinske i Vojvode Brane počeo da se rešava". Opština se poziva na inicijativu građana – peticiju koju je, kako je navela, potpisalo više od 1.000 stanovnika tog kraja.

Povod za izmene i dopune tog planskog dokumenta je inicijativa Službe glavnog gradskog urbaniste koja će obezbediti i sredstva za izradu tog plana.

– Cilj izrade izmena i dopuna plana detaljne regulacije je redefinisanje namena planiranih planovima šire prostorne celine, a u skladu sa razvojnim programima grada Beograda i nadležnih institucija, kao i redefinisanje pravila uređenja i građenja predmetnog prostora kako bi se stvorio planski osnov za izgradnju javne garaže i zaokružila urbana transformacija ove lokacije – navedeno je u tekstu odluke o izmenama tog PDR-a.

U tom dokumentu piše i to da je u vezi sa inicijativom glavnog gradskog urbaniste Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda dostavila mišljenje, ali se ne navodi šta je konkretno Direkcija navela. Njen stav je neophodan kako bi se, između ostalog, utvrdilo da li je investitor izmirio naknadu (doprinos) za uređivanje građevinskog zemljišta, odnosno da li po tom osnovu duguje gradu budući da objekat nije završen niti useljen.

Osim toga, poteškoće na takvim mestima gradnje, kada se sazida deo objekta i posao stane, obično su imovinskopravne prirode. Rešavanje svih tih problema prethodi izgradnji javne garaže za koju nacrt plana Urbanistički zavod Beograda treba da izradi za 12 meseci, odnosno do decembra 2024.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.