NavMenu

Cena rada digitalnih radnika raste zbog tražnje na globalnom tržištu

Izvor: Politika Utorak, 26.12.2023. 08:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kevin Phillips from Pixabay)Ilustracija
Nekoliko profesija je zabeležilo rast prosečne tražene cene rada u digitalnoj ekonomiji - prodaja i marketing (6,2%), kreativne usluge i multimedija (4,6%), profesionalne usluge (5%) i pisanje i prevođenje (0,6%).

To znači, pokazalo je analiza Centra za istraživanje javnih politika, da je rast cene rada u ovim profesijama doneo značajne dodatne prihode onima koji rade na onlajn platformama.

Na primer, srpski gig radnici, pod pretpostavkom da su radili puno radno vreme (176 časova mesečno), u oblastima prodaje i marketinga i kreativnih usluga i multimedije bili su u mogućnosti da zarade 171,5 USD, odnosno 145,1 USD više nego pre šest meseci.

Ovakvo kretanje zarada, naročito u oblasti prodaje i marketinga, odslikava tražnju za gig radom na globalnom nivou koja je upravo najizraženija u oblasti marketinga. S druge strane, posebno interesantno je to da je uprkos padu prosečne zarade po satu u oblasti razvoja softvera, atraktivnost gig rada ostala relativno velika za srpske IT stručnjake. U ovoj oblasti je u prethodnom periodu došlo do relativno malog smanjenja broja radnika.

- To se objašnjava nizom povezanih uticaja: životnim stilom pojedinaca u ovoj profesiji, jer veliki broj njih radi od kuće i kada imaju klasičan ugovorni odnos sa poslodavcem; potom relativno visokim platama koje se mogu zaraditi u ovoj oblasti. Prosečna plata na platformi sa punim radnim vremenom u oblasti razvoja softvera iznosi više od 4.500 USD. Sem toga, poslovi na razvoju softvera su, inače, najbolje plaćeni poslovi na digitalnom tržištu, a povrh toga, verovatno, su tu i specifičnosti samog posla, kao što su situacije u kojoj je gig rad za značajan deo digitalnih radnika dodatni izvor prihoda - navode nadležni iz ovog centra koji su istraživanjem opisali digitalnu geografiju Srbije i zemalja u regionu u odnosu na rod, zarade i profesije kojima se najčešće bave digitalni radnici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.