NavMenu

Za praznike se u Srbiji očekuje više od 100.000 turista - Koje će destinacije posetiti

Izvor: RTS Nedelja, 24.12.2023. 18:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mila Supinskaya Glashchenko/shutterstock.com)Ilustracija
Ulazimo u poslednju nedelju godine, praznična je atmosfera, što mnogi koriste za odmor i putovanja. Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je za RTS da se očekuje da Srbiju tokom novogodišnjih praznika poseti oko 100.000 turista. Navela je da je ski sezona dobro počela i da se za vreme praznika očekuje velika posećenost i u planinskim centrima i u banjama.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je za RTS da se i ove godine za praznike u Srbiji očekuje oko 100.000 gostiju iz inostranstva.

- Mi očekujemo da ova zimska sezona bude zaista dobra, pogotovo ako se osvrnemo na 2023. godinu koja je bila rekordna godina za naš turizam - navela je Marija Labović.

Govoreći o gužvama na graničnim prelazima, Labovićeva je rekla da je uglavnom reč o tranzitnim turistima i da pred svaku sezonu imamo tu situaciju.

- Neki od njih će zaista ostati u Srbiji, to ćemo videti narednog vikenda, neki od njih su samo tranzitno. Mi se trudimo da im skrenemo pažnju i kada prolaze kroz Srbiju da se odmaraju, da se zaustave. Imamo jednu jako lepu akciju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja koja skreće pažnju tranzitnim turistima da vode računa radi bezbednosti u saobraćaju i što manjeg broja saobraćajnih udesa - rekla je Marija Labović.

Dodala je da u Srbiju najčešće dolaze turisti iz regiona, ali i iz Ruske Federacije, Turske, kao i iz Kine i Nemačke.

- Otprilike nam se struktura inostranih turista nije menjala. Ono što se promenilo je da su turisti iz Kine nekada bili na prvom, sada su na petom mestu, ali to očekujemo da će se u narednom periodu promeniti - napomenula je Labovićeva.

"Ski sezona počela jako dobro"

Marija Labović je navela da je ski sezona počela jako dobro i da je na početku sezone bilo snega, kao i da se puno radi na veštačkom osnežavanju staza i to daje rezultate, pošto dosta staza radi.

Direktorka Turističke organizacije Srbije rekla je da se očekuje i da za novogodišnje praznike u planinskim centrima bude gotovo stoprocentna popunjenost, a da su kapaciteti popunjeni i tokom zimskom raspusta i na planinama, ali i u banjama.

- U zimskom periodu, naročito sad za ovo vreme praznika, svakako da su najatraktivnije Sokobanja, Vrnjačka banja, Prolom, Lukovska, takođe je tu i Kuršumlijska jako atraktivna, s obzirom da je potpuno nova. Banja Vrdnik je tradicionalno izuzetno popunjena, ali i ostale banje - istakla je Marija Labović.

Dodala je da ima povećanih cena u odnosu na prošlu godinu, ali i da ima i onih koji su zadržali prošlogodišnje cene, kao i da će "za svakog biti ponešto".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.