NavMenu

Reforma rečnog saobraćaja na Dunavu i Savi

Izvor: greennews.rs Četvrtak, 21.12.2023. 14:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/649128304)Ilustracija
U cilju unapređenja rečnog saobraćaja, Srbija je sprovela ambiciozan projekat vredan 5,85 mil EUR. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je rezultate implementacije VTS i VHF sistema na rekama Dunav i Sava.

Ovaj projekat ima za cilj povećanje bezbednosti i efikasnosti plovidbe na 1.680 kilometara plovnih puteva u zemlji.

Do novembra ove godine, broj turista koji je koristio reke kao put do Srbije porastao je za 30%, dosežući impresivnih 174 hiljade.

Uvođenjem VTS i VHF sistema omogućava se realno vremensko praćenje saobraćaja na unutrašnjim vodama, poboljšavajući upravljanje i smanjujući rizik od nesreća.

Sistem takođe pruža vitalne informacije inspekcijskim službama, rečnoj policiji i carini.

Ministarstvo aktivno radi na modernizaciji lučke infrastrukture duž koridora Rajna-Dunav, uključujući adaptaciju brodskih prevodnica i proširenje AIS AtoNs sistema za navigaciono praćenje.

Projekti obuhvataju i uklanjanje potopljenih plovila iz Drugog svetskog rata, kao i razvoj lučkih kapaciteta u mestima poput Bogojeva, Prahova i Sremske Mitrovice.

U sklopu ovog, planira se izgradnja Nacionalne akademije za obuku članova posade i vanrednih situacija, pružajući dodatnu podršku kvalifikaciji radne snage i razvoju veština potrebnih za sigurnu plovidbu.

Glavni centar za VTS i VHF smešten je u Lučkoj kapetaniji Beograd, čime se postavlja temelj za modernizaciju i prosperitet rečnog saobraćaja u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.