NavMenu

Palma makauba može da postane moćan izvor biogoriva

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 15.12.2023. 11:35
Komentari
Podeli

Plod makaube (Foto: Pixabay/Samuel Lima samucajor)Plod makaube

Makauba, naučno poznata kao Acrocomia aculeata, jedan je od najznačajnijih potencijalnih izvora biogoriva, tvrdi brazilska kompanija Acelen Renewables. Navela je da je ulje ekstrahovano iz pulpe ploda te palme u potpunosti pogodno za upotrebu u proizvodnji zelenog dizela i održivog avio-goriva, prenosi Balkan Green Energy News.

Makauba je vrlo rasprostranjena vrsta palme u tropskom delu Amerike. Zbog svoje izuzetne prilagodljivosti vremenskim uslovima, produktivni životni vek joj je do 40 godina.

Energetska kompanija Acelen Renewables pokrenula je projekat niskougljeničnog goriva od ploda ovog drveta. Njeni predstavnici tvrde da može da se dobije sedam puta više ulja po hektaru nego od soje.

Ova firma je organizovala panel na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju da prikaže inovaciju za koju računa da može da ubrza dekarbonizaciju Brazila.

Acelen Renewables je objavio da će uložiti više od 2,5 mlrd USD u svoj prvi pogon za proizvodnju održivog avio-goriva i dizela iz obnovljivih izvora. Procenio je učinak na 20.000 barela dnevno odnosno milijardu litara godišnje.


Uzgoj makaube ublažava klimatske promene?

Na polju održivosti, makauba igra veliku ulogu u ublažavanju klimatskih promena, tvrde u kompaniji. Po mišljenju rukovodstva, ona ima izuzetan potencijal za hvatanje i skladištenje ugljenika iz atmosfere.

Bernardo Estepa, specijalista za dekarbonizaciju i održivost u Acelenu, istakao je da Brazil ima velik potencijal da predvodi tranziciju ka zelenoj energiji.

Čak 92% električne energije u Brazilu se proizvodi iz zelenih izvora, rekao je tokom diskusije konsultant za održivost u poslovanju Pol Polman.

- Brazil i dalje igra ključnu ulogu u tehnologiji biogoriva, vodeći je na tom polju više od pet decenija i postao je drugi po proizvodnji biogoriva na svetu - istakao je.

Acelen je objavio da očekuje da će projekat doneti preko 90 hiljada radnih mesta. Emisije CO2 će biti 80% manje nego pri korišćenju fosilnih goriva, rečeno je na panelu.


Svetska potrošnja biljnog ulja konstantno raste

Svetska proizvodnja i potrošnja biljnog ulja raste svake godine. Uljana palma doprinosi najviše, sa 187 miliona tona godišnje ili skoro 38%, pokazuju rezultati istraživanja Agronomskog instituta Sao Paula i Instituta za prehrambenu tehnologiju u Kampinasu.

Međutim, proširenje proizvodnog područja ograničeno je kako dostupnošću odgovarajućeg zemljišta, tako i propisima o zaštiti životne sredine. Za razliku od drugih vrsta palmi, makauba doprinosi očuvanju i obnovi biodiverziteta, jer se njome mogu pošumiti degradirana područja i služi kao izvor hrane za životinje, smatraju u kompaniji.


Čak 80% pašnjaka u centralnom delu Brazila je u nekoj fazi degradacije

Osim ekonomskog pitanja, pašnjaci u tropskim i suptropskim područjima Brazila suočavaju se sa viskom stopom degradacije. Prema pomenutoj studiji, u centralnom delu zemlje ugroženo je 80% od 50-60 miliona hektara pašnjaka.

Acelen je saopštio da namerava da zasadi makaubu na 200.000 hektara degradiranih pašnjaka u državama Baiji i Minas Žeraisu. Radi poređenja, to je 280.000 fudbalskih terena. Makauba se takođe može uzgajati u kombinaciji s drugim poljoprivrednim kulturama, čime će se povećati prihodi porodičnih farmi, tvrde u kompaniji.

Na panelu je istaknuto da se makauba može koristiti kao sirovina u raznim industrijama. Naglašeno je da se ona ne koristi samo za proizvodnju energije, već i kao hrana, ali i za derivate kao što je bioplastika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.