NavMenu

Kinesko tržište nova prilika za domaću rakiju - Srbija cilja na proizvodnju 100 miliona litara godišnje

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 11.12.2023. 11:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / David Jdt)Ilustracija
Potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini naše zemlje sa Kinom otvorilo je i put za izvoz naše rakije.

Domaća rakija je autetično piće koje je poznato u našem bližem okruženju, ali u zemljama EU i još dalje malo ko zna nešto o tom alkoholnom piću - kazao je za Dnevnik potpredsednik Upravnog odbora Saveza proizvođača rakije Srbije dr Ivan Urošević.

- U Kini je domaća rakija sasvim nepoznata i zato su potrebne promocije, jer se piće samo od sebe neće prodati, već ozbiljno raditi da bi se stiglo do velikog kinskog tržišta, gde možemo prodati ne samo šljivovicu već i druge voćne rakije od jabuke, kruške, kajsije i dunje.

Ističe da za našu rakiju znaju samo na Balkanu i u Istočnoj Evropi i da se zato može govoriti o proizvodu koji je potpuno nov na svetskom tržištu. Rakiju možemo predstaviti i kao premijum proizvod, pošto se za nju koristi voće, kao najskuplja i najzahtevnija sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pića.

Urošević naglašava da sada najčešće rakiju prodajemo u Sloveniji, Nemačkoj, Švajcarskoj, zatim u Crnoj Gori, SAD i Australiji.

- U 2021. godini izvezli smo ovog pića u vrednosti od oko šest miliona evra, a već 2022. godine obim prodaje je bio veći za trećinu.

Za kratko vreme, istakao je, možemo proizvesti preko 60 miliona litara, od kojih 70% rakije šljivovice, jer sada već imamo godišnje oko 50 miliona litara alkoholnog pića.

- U narednom periodu, podizanjem novih zasada voća, rakije bismo mogli imati i 100 miliona litara - predočio je Urošević.

Potpredsednik UO Saveza proizvođača rakije Srbije ističe da je zato predstavljanje destilerija na nedavnoj sajamskoj smorti "Vinska vizija Otvorenog Blakana " i sajmu "Pro Wine" u Šangaju bila odlična prilika da se poveća vidljivost rakije kod inokupaca kao nacionalnog pića, po čemu smo autentični.

Doduše, kako ističe, skup "Vinska vizija" protekao je sa primetno manjim pominjanjem i naglašavanjem proizvođača rakija kao učesnika sajamske priredbe, premda je bilo prisutno više od 50 destilerija, ali je na sajmu bilo daleko veći broj posetilaca nego prošle godine .


U Šangaju pet destilerija

Na sajmu u Šangaju bilo je pet destilerija: BB Klekovača iz Bajine Bašte, Gorda iz Gornjeg Milanovca, Simeks iz Subotice, destilerija Zarić iz Kosjerića i Podrum Palić - naveo je potpredsednik UO Saveza proizvođača rakije Srbije dr Ivan Urošević. Među pomenutim izlagačima, naveo je, samo destilerija BB Klekovača i Simeks izvoze rakiju, dok ostali nastoje da se probiju na strana tržišta.

- U Šangaju je bilo razgovora sa inokupcima naše rakije, ali ugovora o izvozu nije bilo. Očekuje se da se to postigne u narednim mesecima ili do sledećeg sajamskog nastupa - kazao je Urošević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.