NavMenu

Kako da ispravite četiri greške u govoru tela koje nesvesno pravite na poslu

Izvor: BIZLife Ponedeljak, 04.12.2023. 13:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Joseph Mucira)Ilustracija
Iako je opšte prihvaćeno da efikasna komunikacija prevazilazi reči i da uključuje govor tela, nisu svi stalno svesni gestova koje pokazuju na poslu.

U stvarnosti, možda postoje iznenađujući i nesvesni gestovi koji utiču na vaše profesionalne interakcije. Ovi neverbalni znaci mogu da pokažu nezainteresovanost, stres ili da čak naruše samopouzdanje. Identifikovanje i rešavanje ovih podsvesnih radnji može da poboljša odnose na radnom mestu, izgradi poverenje i pozitivno oblikuje vaš ukupni profesionalni imidž.


Nedostatak direktnog kontakta očima

Često se govori o važnosti kontakta očima. Međutim, njegov nedostatak je jednako uticajan. U američkoj kulturi, nemogućnost održavanja kontakta očima može da se tumači na nekoliko negativnih načina. Na primer, neki pojedinci tumače nedostatak gledanja u oči kao nepoštovanje. Prekid kontakta očima takođe je bio univerzalni signal nepoštenja ili obmane.

Konačno, primetan nedostatak direktnog kontakta očima često signalizira ometanje. Kada izgledate rasejano na sastanku ili razgovoru, vaš sagovornik ili kolege imaju sve razloge da pretpostave da ste nezainteresovani. Pošto niko ne voli da se oseća nevažno ili neprihvaćeno, nedostatak kontakta očima može brzo da dovede do manjka poverenja ili sigurnosti.

Da biste održali pozitivne odnose na svom radnom mestu, koncentrišite se na kontakt očima. Dosledno gledanje nekoga u oči, čak i samo na trenutak, može pomoći članovima vašeg tima da se osećaju cenjeno i saslušano, piše Entrepreneur.


Loše držanje

Način na koji se ponašate pokazuje kako se osećate. Držanje takođe može da otkrije vaš entuzijazam, vitalnost i nivo energije.

Na primer, loše držanje može da bude odbojno za one koji pokušavaju da vas upoznaju. Osim toga, pognuta ramena ili mlohavi pokreti mogu da znače nedostatak samopouzdanja i spreče vas da steknete poverenje svojih lidera i menadžera.

S druge strane, snažno i otvoreno držanje tela može da pokaže visoko samopoštovanje, samopouzdanje i strast za životom. Ovo će vas učiniti pristupačnijim na poslu što može uticati na vaš napredak u karijeri.

Da biste poboljšali svoje držanje, radite vežbe ispred ogledala. Vežbajte poze poput stava "superžene" ili bilo koji drugi stav koji podstiče samopouzdanje.

Ove vežbe osnažuju i pomažu u treniranju vašeg tela da prirodno pokaže dobro držanje. Ova praksa će doprineti većem samopouzdanju i upečatljivijem profesionalnom prisustvu.


Napeti izrazi lica

Napeti izrazi lica ne samo da prenose stres, već mogu da stvore i neprijatnu atmosferu za kolege. U profesionalnom kontekstu, ključno je da budete svesni kako vaši izrazi lica mogu da utiče na ljude oko vas.

Na primer, bes, čak i ako je nenameran, može da bude posebno štetan. Članovi tima moraju da vas doživljavaju kao pristupačnu osobu, zbog čega je važno da minimizirate izraze lica koji mogu da budu ružni.

Duboko disanje može da bude dragoceno za ublažavanje napetosti lica. Svesnim opuštanjem mišića lica ublažavate signale stresa i stvarate prijatnije i pozitivnije okruženje.


Vrpoljenje

Vrpoljenje je još jedan znak govora tela koji može da pošalje negativne poruke vašem timu i saradnicima. Ova podsvesna akcija može da pokaže dosadu ili apatiju. To svakako nije poželjan stav na radnom sastanku ili razgovoru sa važnim članom tima.

Uopšteno govoreći, vrpoljenje je način na koji pojedinci oslobađaju višak energije, koji je često stimulisan stresom. Kao rezultat toga, vrpoljenje može dovesti do toga da se vaše kolege zapitaju zašto se osećate anksiozno. Oni mogu doći do mnoštva zaključaka koji su neistiniti.

Vrpoljenje se takođe može posmatrati kao samoumirujuća akcija, posebno za decu. Kao rezultat toga, vrpoljenje može nenamerno da pokaže nedostatak kompetencije ili samokontrole.

Ako primetiš da se neprestano vrpoljiš, zapamti da nema potrebe da se osećaš nelagodno.

Samosvest o govoru vašeg tela će vam omogućiti da aktivno sagledate svako nesvesno ponašanje, kao što je vrpoljenje, identifikujete specifične okidače ili situacije koje izazivaju ove pokrete. Razumevanje osnovnog uzroka vašeg vrpoljenja može vam pomoći da prevaziđete podsvesnu naviku.

Pored samosvesti, pokušajte da uključite u svoju dnevnu rutinu vežbe dubokog disanja ili fokusa. Pomoći će vam u smanjenju stresa.

Na kraju, tražite povratne informacije od kolega ili prijatelja od poverenja koji mogu da vas upozore na trenutke vrpoljenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.