NavMenu

Tamo gde počinje digitalizacija - ATOS ScanBox proizvode "premešta" iz dve u tri dimenzije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.12.2023. 09:45
Komentari
Podeli
Skeniranje proizvoda optičkim robotizovanim skenerom ScanBox i poređenje rezultata merenja sa 3D modelom, ustvari projektom proizvodaSkeniranje proizvoda optičkim robotizovanim skenerom ScanBox i poređenje rezultata merenja sa 3D modelom, ustvari projektom proizvoda
Već danas u mnogim industrijama klasična merenja u nekoliko tačaka nisu dovoljna. Tako industrije kao što su automobilska, vazduhoplovna, a u poslednje vreme čak i industrija bele tehnike od svojih dobavljača zahtevaju jasne izveštaje o merenju na celom nizu mernih mesta.

Njihova proizvodnja mora imati digitalizovana merenja, ne samo da bi proizvođači proizvod mogli da uporede sa alatom koji ga je napravio, nego i da bi se izbegle greške i pre nego što nastanu, da bi se mogao uraditi (re)dizajn proizvoda bez pokušaja i grešaka koji koštaju mnogu u vremenu i novcu, ali i da bi se izbegle greške u spajanju s delovima drugih proizvođača.

Perspektiva buduće proizvodnje zasniva se na informacijama koje pružaju dublji uvid u procese proizvodnje, više standarde kvaliteta, inicijative za "lean" proizvodnju, jasniju komunikaciju i razvijeniju radnu kulturu unutar određene organizacije. Ove prednosti su samo neke od vrednosti koje se ostvaruju prilikom započinjanja puta ka digitalnoj transformaciji.



Koje su prednosti digitalne transformacije u proizvodnji?

Digitalna transformacija usredsređuje se na poboljšanje umesto na ispravljanje. Proces digitalne transformacije unapređuje efikasnost u različitim oblastima, poput povećane produktivnosti zaposlenih, komunikacije i saradnje među organizacijama, te operativnog vremena opreme. Ta povećana efikasnost rezultira bržim izlaskom na tržište, smanjenjem otpada i većim zadržavanjem radne snage, što dalje podiže prihode i smanjuje vreme zastoja u poslovanju.

Za pokretanje digitalne transformacije, prvi korak je prelazak sa 2D procesa u trodimenzionalni svet, u čemu firma TOPOMATIKA d.o.o. ima više od dve decenije iskustva u gotovo svim proizvodnim industrijama. Korišćenjem digitalnih komponenti, procena dizajna proizvoda i provera njihove tačnosti vrše se u potpuno simuliranom okruženju. To omogućava identifikaciju potrebnih promena koje utiču na kvalitet, troškove i efikasnost mnogo pre fizičke realizacije. Unapred obavljena procena ovih procesa smanjuje varijacije, eliminiše otpad i proizvodi visokokvalitetne proizvode s konzistentnim i ponovljivim rezultatima.

Digitalizacija omogućava brže donošenje odluka korišćenjem pouzdanih informacija nedostupnih putem 2D crteža ili tradicionalnih metoda. Vizuelni podaci olakšavaju identifikaciju problema i prenos relevantnih informacija unutar organizacije. Centralizovanje informacija, pristupačnih i razumljivih svima bez obzira na specifično znanje, poboljšava saradnju omogućavajući brže rešavanje problema i donošenje odluka, smanjujući time vreme zastoja u radu. Konverzija komponenata i procesa u digitalnu sferu omogućava ranije uočavanje problema, stvaranje optimizovanog, pouzdanog i ponovljivog procesa, što smanjuje otpadni materijal nastao pri proizvodnji neispravnih delova. Digitalna transformacija igra ključnu ulogu u uspešnoj implementaciji "vitke" proizvodnje.

Korišćenjem 3D merenja, unapređuje se kvalitet, bezbednost i funkcionalnost delova putem vizualizacije podataka i 3D analiza dimenzija. Vizuelni podaci generisani kroz milione preciznih 3D koordinatnih tačaka pružaju brze informacije, pojednostavljujući proces razvoja proizvoda, kontrolu kvaliteta, preradu i proizvodnju. Tačnost podataka takođe omogućava simulacije različitih procesa kao što su tokovi materijala i digitalno sklapanje proizvoda, podržavajući inicijative "vitke" proizvodnje.


ZEISS ATOS ScanBox – moguća neprestana kontrola kvaliteta

Automatizovan optički 3D merni uređaj ubrzava vaše procese, utvrđuje izvore grešaka u ranim fazama i obezbeđuje konkurentnost. Takve uređaje za beskontaktna merenja i softvere koji analiziraju podatke merenja već 21 godinu kupcima u regionu isporučuje TOPOMATIKA d.o.o., u praktički svim granama proizvodnje.

Mnoge kompanije moraju ponovo da preispitaju svoju proizvodnju i procese kontrole kvaliteta usled povećanja zahteva potrošača za većim kvalitetom njihovih delova, neprekidnog usložnjavanja geometrije i proizvodnje "u pravo vreme". Sakupljanje i obrada podataka zahtevaju visoke performanse 3D mernih sistema što je takođe neophodno pri merenju delova određenom brzinom. Mnoge kompanije već koriste ZEISS ATOS ScanBox optički 3D merni uređaj da generišu podatke u nizovima, smanjujući troškove i vreme rada.

Inženjeri TOPOMATIKA tima Josip Kos i Luka Lukačić, stručnjaci za automatizaciju merenja, sa robotskim skenerom ScanBoxInženjeri TOPOMATIKA tima Josip Kos i Luka Lukačić, stručnjaci za automatizaciju merenja, sa robotskim skenerom ScanBox

Standardizovani ZEISS ATOS ScanBox sistemi upoređuju sve stvarne 3D koordinate jednog dela sa njegovim CAD modelima ili specifikacijama mernog plana i sastavljaju kontrolne izveštaje odmah pored proizvodne linije.

U ponudi firme TOPOMATIKA je 11 različitih modela optičkih mernih uređaja za različite namene i veličine delova, od karabinera do celih karoserija, koji omogućavaju brza i automatizovana merenja sa optimalnom preciznošću.

ATOS ScanBox sistemi pružaju tačne i sledljive rezultate, garantuju visoku propusnost i laki su za upravljanje zahvaljujući intuitivnom korisničkom interfejsu i virtuelnoj mernoj sobi (VMR) – programskim funkcijama za centralno upravljanje i planiranje merenja. Ovo sveobuhvatno rešenje pokriva sve korake ovog procesa, od programiranja do automatizovane digitalizacije, provere i izveštavanja.


Pet razloga u prilog automatizovanog obezbeđenja kvaliteta


Kraće vreme merenja

Naročito za delove sa složenom geometrijom ili površinom slobodne forme, ATOS ScanBox pruža brže merenje za 50% - 80%.


Lako upravljanje

Isplanirajte vaše sekvence merenja pomoću samo nekoliko klikova i izvršite merenje u potpuno automatizovanom postupku u virtualnoj mernoj sobi u ZEISS INSPECT Optical 3D softveru.


Brojne primene

Različiti ATOS ScanBox sistemi za delove različitih veličina su sveobuhvatni sistemi koji mogu da se instaliraju i koriste direktno u proizvodnji štedeći time vreme i troškove.


Softver nakon optičkog merenja kreira 3D mrežu tačaka - levi deo slike, koju kasnije uporedi sa CAD modelom proizvoda da se vide razlike između stvarno napravljenog i projektovanog - desni deo slikeSoftver nakon optičkog merenja kreira 3D mrežu tačaka - levi deo slike, koju kasnije uporedi sa CAD modelom proizvoda da se vide razlike između stvarno napravljenog i projektovanog - desni deo slike


Alatka za efektivne analize

ZEISS INSPECT Optical 3D automatski generiše GD&T podatke (tolerancija oblika i položaja) kao i podatke za korigovanje i pozicioniranje otvora i smatra se industrijskim standardom među metrološkim softverima.


Moćan alat za mnoge industrije

ZEISS ATOS ScanBox se pozicionirao u svetu kao idealni merni sistem za kontrolu proizvodnje u širokom dijapazonu industrija poput automobilske, elektronske, vazduhoplovstva i energetike.




TOPOMATIKA d.o.o.

Beograd-Zemun, Ratarski Put 57
11080 Galenika
Srbija

Tel: +381 60 3496 011

Merna laboratorija i kancelarija:
Kraljevačkog bataljona 75
34000 Kragujevac
Srbija


Fotogalerija
Topomatika - ScanBox
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.