NavMenu

Vina od naših lokalnih sorti adut za probirljivu vinsku publiku

Izvor: Poljoprivreda.info Četvrtak, 23.11.2023. 15:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Chaikin/shutterstock.com)Ilustracija
U Srbiji se, u poslednje dve decenije, puno ulaže kako u podizanje novih vinograda, tako u tehnologiju prerada i u marketing vina. Sa gotovo 20.000 hektara vinove loze i kontinuiranim rastom površina posvećenih vinogradima, Srbija se penje na lestvici vinske proizvodnje. Tri vinogradarska regiona, obuhvatajući 22 rejona sa 77 vinogorja, svedoče o jedinstvenosti teroara koji čini srpski vinski pejzaž nezamenjivim.

Prošla godina bila je prekretnica sa 450 registrovanih proizvođača vina u celoj zemlji, spremnih da svoja vina predstave svetu. Ukupna proizvodnja od oko 30 miliona litara vina potvrđuje da Srbija ima nešto posebno u svojim vinima. Sa mogućim kapacitetima od 70 miliona litara, Srbija je spremna da zauzme globalnu vinsku scenu.

Dominacija sorti poput grašca (14%), merloa (9%), kaberne sovinjona (9%) i drugih, čini srpski vinogradarski pejzaž izuzetno raznovrsnim.

Darko Jakšić, predsednik naučnog odbora nacionalnog naučnog skupa "Uticaj promene klime na iskorišćavanje genetičkog potencijala vinove loze", naglašava značaj očuvanja genetskog vinogradarskog blaga u uslovima klimatskih promena. Na nedavnom naučnom skupu, istraživači su istakli tipičnost i jedinstvenost vina od lokalnih sorti, proizvedenih u specifičnim teroarima Srbije.

Danijela Mirjanić, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, podseća da Srbija aktivno radi na unapređenju vinogradarsko-vinarske proizvodnje. Harmonizacija domaćih propisa sa regulativom EU, uspostavljanje standarda poput Vinogradarskog i Vinarskog registra, sistema geografskog porekla i pravilno deklarisanje vina, sve su to koraci ka bržem razvoju te grane.

Iako Srbija još uvek uvozi više vina nego što izvozi, primetan je dramatičan porast kvaliteta domaćih vina. Oznake geografskog porekla sve više osvajaju kako domaće, tako i strano tržište.

U vinskim podrumima širom Srbije, splet tradicije, teroara i stručnosti stvara vina koja ne samo da zadovoljavaju ukus, već i definišu jedinstvenost srpskog vinogradarstva na globalnom nivou.


Čarolija lokalnih sorti vinove loze: Zašto ljubitelji vina u svetu obožavaju autentičnost?

Vinski svet sve više otkriva čaroliju vina proizvedenih od lokalnih sorti vinove loze, a ljubitelji vina širom planete sve češće posežu za ovim autentičnim i jedinstvenim eliksirom. Evo nekoliko razloga zbog kojih su vina od lokalnih sorti postala pravi hit među globalnim poznavateljima vina.

Izražen teroar - specifičnost: Vina od lokalnih sorti odražavaju karakterističan teroar regiona gde su uzgajana. Ovi vinogradi često predstavljaju specifične klimatske uslove, tip zemljišta i nadmorsku visinu, doprinoseći jedinstvenom ukusu i aromi vina. Svaki gutljaj postaje putovanje kroz pejzaž vinove loze.

Očuvanje tradicije i nasleđa: Ljubitelji vina cene priču koja se krije iza svake boce. Lokalne sorte često su deo bogate tradicije i nasleđa određenog područja, čime se čuva i poštuje vinogradarska baština. Svaki gutljaj postaje spoj prošlosti i sadašnjosti.

Autentičnost i raznolikost arome: Lokalne sorte vinove loze često donose jedinstvene arome i ukuse koje ne možete pronaći nigde drugde. Različite sorte nude širok spektar profila ukusa, od voćnih i cvetnih tonova do začinjenih i zemljanih nijansi, što pruža ljubiteljima vina neponovljiv doživljaj.

Podrška lokalnim vinogradarima: Konzumacijom vina od lokalnih sorti, ljubitelji vina podržavaju lokalne vinogradare i proizvođače. Ova podrška direktno doprinosi očuvanju ruralnih zajednica i održivosti vinogradarske industrije na lokalnom nivou.

Prilika za otkrivanje novog i neočekivanog: Vina od lokalnih sorti često nude neočekivane i iznenađujuće kombinacije ukusa. Upoznavanje sa vinima nepoznatih sorti pruža ljubiteljima tog pića avanturu otkrivanja novih favorita i proširuje njihovo vinsko iskustvo.

U svetu gde je autentičnost sve više cenjena, vina od lokalnih sorti vinove loze postaju pravi dragulji vinske scene. Njihova jedinstvenost, povezanost sa teroarom i iskustvo koje pružaju čine ih nezaobilaznim izborom za svakog pravog ljubitelja vina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.