NavMenu

Položen kamen temeljac za izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici, vrednost projekta viša od 10 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.11.2023. 16:07
Komentari
Podeli
Idejno rješenje (Foto: Grad Zenica)Idejno rješenje
U Zenici je u srijedu upriličena svečanost povodom polaganja kamena temeljca za izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena sa pratećim sadržajima, a radi se o projektu vrijednom više od 20 mil KM (10 mil EUR).

Obraćajući se prisutnim zvanicama, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je, između ostalog, kazao kako Zenica nikada nije imala olimpijski bazen.

- Radovi su počeli i užurbano se izvode. Objekat zatvorenog olimpijskog bazena je najmoderniji olimpijski bazen, projektovan u skladu sa svim evropskim standardima, a namijenjen je za trening takmičara plivača i vaterpolista, trening sportista koji se bave drugim sportovima, za obuku neplivača i mlađih uzrasta u plivanju, za osobe sa invaliditetom, te građanima Zenice i šireg područja za rekreaciju.

Kasumović se zahvalio Vladi Zeničko-dobojskog kantona koja je u avgustu ove godine uplatila milion konvertibilnih maraka na ime učešća u finansiranju izgradnje I faze objekta zatvorenog olimpijskog bazena sa pratećim sadržajima.

U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona obratio se Mirza Mušija, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta koji je ovom prilikom poručio kako je Vlada ZDK posvećena ravnomjernom razvoju i raspodjeli sredstava na cijelom području Kantona te da projekat izgradnje zatvorenog olimpijskog bazena Zenica zasigurno podiže ljestvicu kvalitete života za građane Zenice.


Ministar Mušija je dodao da će Vlada ZDK tražiti način i sredstva da pomogne da se ovaj projekat što prije realizira.

Podsjetimo, objekat zatvorenog olimpijskog bazena, ima oko 7.000m 2 korisne površine, u čijem sklopu su bazen dimenzija 50x25m i manji bazen za rasplivavanje dimenzija 25×12,5m, prateći sadržaji vezani za funkciju bazena, sadržaji vezani za organizaciju plivačkih takmičenja najvišeg nivoa, te dodatni ugostiteljski sadržaji, fitness i wellness centar koji će omogućiti da kompleks bude u funkciji tokom cijelog dana, svaki dan u godini.

Pored zatvorenog olimpijskog bazena i malog bazena za rasplivavanje, standardi takmičarskog sporta iziskuju i izgradnju adekvatnog broja parking mjesta uz bazen, za osobna vozila i autobuse, što je također predviđeno projektnim rješenjem uz rješavanje saobraćaja u neposrednoj blizini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.