NavMenu

Uređenje platoa ispred Hrama Svetog Save i izgradnja garaže u Skerlićevoj najavljeni za narednu godinu

Izvor: eKapija Petak, 10.11.2023. 14:50
Komentari
Podeli
Pre nekoliko godina objavljeno rešenje za budući izgled platoa (Foto: Grad Beograd)Pre nekoliko godina objavljeno rešenje za budući izgled platoa

Godinama se najavljuju uređenje devastiranog platoa ispred Hrama Svetog Save, kao i izgradnja podzemne garaže u Skerlićevoj ulici, ali isto tako godinama se i odlažu. Da na red za sprovođenje dolaze ovi projekti uverava predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić koji je istakao da će oni biti realizovana u narednoj godini i da će Beograd će dobiti prostor koji će biti u skladu sa lepotom i važnošću koju sam hram nosi.


(Foto: Grad Beograd)

– Prethodne dve-tri godine trajao je proces usaglašavanja o tome kako bi plato trebalo da izgleda da bi bio u skladu sa arhitekturom, lepotom i važnošću ovog prelepog hrama, ali i potrebama naših sugrađana. Usaglasili smo stavove sa Srpskom pravoslavnom crkvom o tome i konačno smo spremni da se krene u poslednju fazu, prema projektu akademika Branislava Mitrovića i profesora Dejana Miljkovića. Očekujemo da radovi započnu u toku 2024. godine i da plato ispred Hrama Svetog Save zaista postane simbol ovog dela Evrope, kao što je sam hram postao mnogo više od toga – rekao je Šapić.

Budući plato kao park šuma (Foto: Grad Beograd)Budući plato kao park šuma

Mitrović i Miljković ovaj posao, kako je ranije pisala Politika, dobili su bez javnog arhitektonskog nadmetanja, Srpska pravoslavna crkva njih je direktno angažovala da urede prostor ispred Hrama Svetog Save. Prema ovom njihovom idejnom rešenju sa leve strane platoa naspram zdanja Narodne biblioteke Srbije biće šuma sa igralištem za najmlađe, a između nje i biblioteke biće centralna pešačka staza. Postojeća fontana, kako je predviđeno, biće uklonjena, a nova neće biti klasičan vodoskok. Uz to, predviđena je i gradnja zgrade patrijaršije u nastavku postojećeg Parohijskog doma. Deo platoa, onaj kružni i najbliži hramu, popločan je ne tako davno.

Kada je reč o garaži, Šapić je istakao da je ona sastavni deo ovog čitavog velikog projekta.

– Najpre jer postoji velika potreba za parkiranjem u ovom delu grada, a kada budemo uredili ovaj plato onako kako treba da izgleda, ovde će naravno da boravi daleko veći broj ljudi. Ova garaža imaće oko 370 mesta, dobijeni su lokacijski uslovi, u toku je završetak izrade projektne dokumentacije i očekujemo da u sledećoj godini započnemo njenu izgradnju. Nedugo posle završetka platoa ispred Hrama Svetog Save trebalo bi da bude gotova i garaža, a realizacijom ova dva projekta suštinski ćemo ovom delu grada dati potpuno novi izgled – rekao je Šapić.

Gradski urbanista Marko Stojčić je naglasio da su "profesori koji su radili ovaj projekat vrlo pažljivo projektovali čitav ovaj prostor u tesnoj saradnji sa srpskim patrijarhom i vladikom Stefanom i ostvarili dogovor da ovde bude jedna velika zelena površina.

(Foto: Grad Beograd)

- Ona bi trebala da bude pandan Narodnoj biblioteci i veliki javni prostor za različite događaje koje će organizovati crkva i grad. Konačno, čitav ovaj prostor biće centar Vračara i jedan od centara Beograda, a ljudi koji budu dolazili moći da se osećaju u skladu sa onim što predstavlja ovaj hram – najznačajniji objekat naše vere i kulture – rekao je Stojčić.

U toku ovog leta je najavljivano da bi ova garaža trebalo da počne da se gradi ove godine i da će je karakterisati ozelenjen krov, kao i deo krova koji će imati ulogu pešačkog platoa, a da će veza između dva nivoa krova biti stepenište. U toku leta je istaknuto i da će ovo podzemno parkiralište imati dvadesetak mesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom, kao i da će ulaz i izlaz biti upravu u Skerlićevoj ulici. Investitor tog objekta je JKP Parking servis.

I tu nije kraj svim budućim intervencijama u ovom delu Vračara. Još odranije je poznato da je u planu izgradnja i novog prostora za čuvanje bibliotečke građe Narodne biblioteke Srbije, odnosno novi objekat sa četiri podzemna nivoa - sa depoima, kancelarijskim i izložbenim prostorom. I na rešenja za garažu, kao i za novi prostor biblioteke autorski pečat, između ostalih, takođe je dao Branislav Mitrović.

D. A.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.