NavMenu

Proizvođači mleka strahuju od prekomernog uvoza, uprkos obećanju ministarke da će biti ograničen

Izvor: Beta Sreda, 08.11.2023. 16:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / DianaLavrova)Ilustracija
Proizvođači mleka u Srbiji strahuju da će posle ukidanja prelevmana na uvoz mleka i sireva od 1. novembra uvoz tih proizvoda zatrpati tržište, uprkos obećanju ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković da će se sada biti ograničen kvotama, izjavio je predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić.

On je, posle trosatnog sastanka u Vladi Srbije, kome je na poziv resorne ministarke, prisustvovalo desetak uduženja iz tog sektora i oko dvadesetak mlekara, rekao da nisu svi proizvođači mleka zadovoljni ishodom razgovora sa Tanasković o aktuelnim problemima u tom sektoru.

- Tanasković je ispravila grešku, pozvala je proizvođače mleka i mlekare kao prerađivače, ali je to trebalo da učini pre ukidanja prelevmana koji su štitili od prekomernog uvoza mleka i sira - rekao je Vasić.

Dodao je da na tržištu nema dovoljno mleka i da su to priznale i mlekare, a posledica je smanjenja stočnog fonda i "neodgovornog odnosa države i istih tih mlekara prema toj teškoj grani poljoprivrede koja zahteva rad 365 dana u godini, zbog čega mladi napuštaju taj posao".

Vasić je rekao da su mlekare obećale da će uvoziti samo neophodne količine mleka, a na pitanje zašto ne stimulišu proizvodnju povećanjem otkupnih cena mleka, "odgovarale su da su maltene pred bankrotom".

Dok su, kako je rekao, neka udruženja relativno zadovoljna subvencijama države, njegovo udruženje i Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije, nezadovoljno je i čeka odgovor Ministartva poljoprivrede jer su na sastanku pre nedelju dana tražili da se subvencija po grlu poveća sa 40.000 na 55.000 dinara i dodeli takva vrsta pomoći u iznosu od 150.000 dinara za uzgoj domaćih junica, umesto što se sa 170.000 dinara stimuliše njihov uvoz.

- Subvenciju od 55.000 dinara po grlu u maju je obećao predsednik države Aleksandar Vučić. Danas Tanasković nije pominjala te zahteve, a ni mi, čekaćemo još desetak dana odgovor, pa ćemo doći sa nekoliko teladi pred Ministarstvo, a objašnjenje zašto se ne ispunjava njegovo obećanje zatražićemo od samog Vučića - rekao je Vasić.

Dodao je da sve što su proizvođači mleka i stoke dobili da su izborili "na mišiće, pretanjama i blokadama puteva, umesto da država sama ponudi stimulativne mere". On je rekao i da u Ministarstvu rade nestručni ljudi i da nemaju kompetentnog sagovornika za probleme u mlekarstvu.

Vasić je rekao da od svih stranaka koje se kandiduju na izbore, od vlasti i opozicije, očekuje da ponudi mere za razvoj poljoprivrede, "pa ko da najbolje uslove, prema tome će poljoprivrednici i glasati".

Istakao je da je potrebno da se za poljoprivredu definišu sistemske mere i da se svi proizvođači udruže, jer "dok su razjedinjeni u desetine udruženja dobijaće od države stimulaciju na kašičicu".

- Potrebno je, na primer, utvrditi i zašto mlekare nekom proizvođaču plaćaju litar mleka 40 dinara, a drugom 70 kada nema velike razlike u tom proizvodu. Država bar u ovom trenutku mora da razgovara sa poslovodstvom mlekara i pozove ih na odgovorno i jednako ponašanje prema svim proizvođačima - rekao je Vasić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.