NavMenu

Na Sajmu privrede u Sarajevu predstavljeno nekoliko prototipova dronova proizvedenih u BiH - Jedan model krasi osam motora i domet radioveze 10 km

Izvor: Klix Ponedeljak, 06.11.2023. 16:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sibsky2016/shutterstock)Ilustracija
Centar za napredne studije učestvovao je na devetom izdanju Sajma bosanskohercegovačke privrede koji se održao u Skenderiji te je predstavio program urađen proteklom periodu, a koji uključuje i prototipove dronova.

Na sajmu su između ostalog predstavljeni dronovi CNT1045-8 i CNT2200-2. Dron CNT1045-8 ima osam motora, maksimalni potisak od 200 njutna, najveću dozvoljenu masu polijetanja od 12 kilograma, vrijeme leta od 30 minuta i domet radioveze od 10 kilometara.

Dron CNT2200-2 ima jedan motor, raspon krila od 2,2 metara, maksimalnu silu potiska od 50 njutna, masu polijetanja od šest kilogama, vrijeme leta 20 minuta i domet radioveze od šest kilometara.

Dean Džebić, vojno-sigurnosni analitičar kaže kako su dronovi kao i svi ostali proizvodi iz asortimana CNT-a namijenjeni za civilnu upotrebu, ali da im se mora priznati da uspjevaju pratiti trendove i u tom pogledu.

- Budući razvoj multikoptera koji će nositi do 30 kilograma korisnog tereta predstavlja razumijevanje trendova i tržišta. Savremeni ratovi i oružani sukobi 21. stoljeća predstavljaju dimenziju ratovanja koja je zasnovana na odnosu cijena-rezultat. Prema tom obrascu skupe i složene borbene sisteme uspješno uništavaju jednostavni sistemi koji su jednostavni za upotrebu i brzo iz nulte serije prelaze u serijsku proizvodnju - govori Džebić.

On navodi da će budućnost odbrambene industrije u BiH zavisiti od mogućnosti da se na tržištu nametne kao zemlja koja cijenom koštanja radnih sirovina i troškova proizvodnje biti prihvatljiva.

- U konačnici neophodno je i školovanje kadrova iz oblasti balistike, propulzije i cijelog spektra oblasti za koje je visokoškolski sistem obrazovanja u BiH potkapacitiran. Zbog svih ustavnih i političkih poteškoća sve kompanije iz odbrambene industrije u BiH treba nastojati uvesti u jedinstveni konzorciji koji će ih prdstavljati na trećem tržištu - predlaže Džebić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.