NavMenu

Brnabić sa delegacijom MMF: Ispunjeni svi planirani ciljevi

Izvor: Beta Ponedeljak, 30.10.2023. 16:46
Komentari
Podeli
(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)
Šef delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Donal Mekgetigan ocenio je danas na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da sprovođenje aktuelnog aranžmana odlično napreduje i da su do sada ispunjeni svi planirani ciljevi, saopštila je Vlada Srbije.

Delegacija MMF-a boravi u Beogradu povodom drugog razmatranja stendbaj aranžmana vrednosti oko 2,4 milijarde evra, koji je Srbiji odobren u decembru prošle godine kao podrška dogovorenom ekonomskom programu.Na sastanku u Vladi Srbije je ocenjeno da se Srbija dobro bori sa efektima svetske krize uprkos svim izazovima.

Donal Mekgetigan ocenio je da je evidentan napredak Srbije i istakao dobre makroekonomske rezultate, koje je analizirao MMF, privredni rast i broj stranih direktnih investicija i stavljanje inflacije pod kontrolu, koja je i dalje izazov i za druge zemlje u Evropi i svetu.

Brnabić je rekla da je prioritet Vlade dalji privredni rast zasnovan na edukaciji, znanju, nastavku investicija u IT sektor, biotehnologiju i veštačku inteligenciju i istakla da je fokus na reformama energetskog sektora i restrukturiranju preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS).

Premijerka je naglasila da sistem Iskra, centralni informacioni sistem obračuna zarada svih zaposlenih u javnom sektoru, i Jedinstveni informacioni sistem prosvete daju dobre podatke na osnovu kojih će se planirati prioriteti za investicije u sektor obrazovanja, gde će fokus biti na radu sa talentovanom decom.

Brnabić je govorila o procesu digitalizacije zdravstvenog sistema od čega se ubuduće očekuju pouzdani i kompletni podaci na jednom mestu o važnim temama poput statistike koliko ljudi u Srbiji boluje od retkih bolesti, liste čekanja i slično, a što će omogućiti i optimalnija ulaganja u zdravstveni sistem u budućnosti.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.