NavMenu

Ministarka: Subvencije po hektaru u 2024. neće moći da dobiju vlasnici zemlje, već oni koji je obrađuju

Izvor: Beta Ponedeljak, 23.10.2023. 13:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković rekla je danas da subvencije po hektaru neće 2024. moći da dobiju vlasnici zemlje već zakupci koji je obrađuju.

Ona je u Skupštini Srbije, u raspravi o Predlogu budžeta za 2024. godinu, rekla da je predviđeno da minimalna subvencija bude 6.000 dinara po hektaru, a minimalna premija za mleko deset dinara po litru, ali zakon ne sprečava da subvencija naredne godine bude 18.000 dinara po hektaru i premija za mleko od 19 dinara.

- Premija za mleko će u 2024. godini biti 19 dinara po litru, subvencija za kvalitetna grla će, umesto 25.000 dinara biti 40.000 dinara. Subvencije za krmače su povećane sa 15.000 dinara na 18.000, za ovce i koze je 10.000 dinara umesto 7.000, a za košnice će, umesto 800 dinara biti 1.000 dinara - rekla je Tanasković.

Dodala je da će budžet za poljoprivredu u 2024. godini biti 105 milijardi dinara, plus 14 milijardi koji će se obezbediti povraćajem za akcize na dizel od 14 milijardi dinara i da "nikad nije bio veći".

Istakla je da budžet za poljoprivredu čini šest odsto prihoda budžeta. Rekla je da poljoprivredi pripada 48 odsto ukupnih subvencija u Srbiji.


Za Direkciju za vode opredeljeno je, prema njenim rečima, sedam milijardi dinara za kapitalne investicije i navodnjavanje, a Upravi za vetrinu šest milijardi koji će se trošiti za zaštitu zdravlja životinja.

Navela je da će sva dugovanja za "prethodni period" biti isplaćena do 31. decembra ove godine.

Zahvaljujući uvođenju e-agrara iz registra je, kako je rekla, izbrisano 160.000 gazdinstava koja su neosnovano dobijala subvencije.

Tanasković je rekla da ukoliko se uštedi nešto sredstava u budžetu da će se neka davanja povećati ili uvesti nove mere.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.